zaterdag 23 januari 2016

Huevos Rancheros


Guatemalteeks ontbijt
Als ik de tijd heb dan maak ik een heerlijk ontbijt klaar met eieren. In Guatemala is bijna elk ontbijt met eieren. De lekkerste ontbijtjes eet je dan bij comedores en dan bestel je Huevos al Gusto. Eieren op je favoriete manier klaargemaakt. Mijn favoriete manier is  huevos rancheros. Spiegeleieren met tomatensaus.  Bij de eieren worden verschillende bijgerechten geserveerd: bonen, een stukje kaas, en soms ook een worstje en natuurlijk tortilla's of brood en koffie. 

Jamie Olivier
Ik kijk regelmatig naar verschillende programma's van Jamie Oliver op 24 kitchen. Het Engels ontbijt lijkt ook wel op het Mexicaanse ontbijt. In een van zijn programma's  maakte hij een ontbijt klaar op een festival met bijna alle ingrediënten die ook worden gebruikt bij huevos rancheros. Hij noemde dit geloof ik 'Mexican Eggs' . Dit recept heb ik een keer geprobeerd en het was echt super lekker. Inmiddels heb ik het meerdere keren gemaakt en mijn eigen variatie er op gemaakt.

Koriander
Ik heb natuurlijk een aantal ingrediënten gebruikt die ik zelf in vensterbank heb staan. Dit is nu koriander en nog de laatste lenteui. Ook de tomaten die mijn moeder heeft ingemaakt, heb ik gebruikt. Koriander is nu ook prima te kweken in een pot. Ik heb zelf wat gezaaid en dit staat in een speciale
kruidenpot voor binnen. Dit zijn potten met een waterreservoir. Je steekt een pin met een touwtje in de pot. Het touwtje hangt in het water en zo zuigt de plant zelf z'n water op. 
In de zomer kweek in de koriander ook buiten. Het ene jaar wil het wat beter dan de andere keer. Soms schiet het al heel snel in bloei. Het voordeel is dat ik dan wel weer zaad heb. 

Koriander wordt ook wel zeepkruid genoemd omdat sommige mensen dit naar zeep vinden smaken. Ik hield eerst nooit van Koriander, maar ik houd er nu echt van. Een heerlijke toevoeging aan het eten. De steeltjes kun  je mooi meekoken en het blad op het laatst er bij serveren. Koriander heeft daarnaast ook een heleboel geneeskrachtige eigenschappen. Koriander helpt je te ontgiften van zware metalen. Koriander kun je op verschillende manieren gebruiken : het blad, de steeltjes, de wortels en het zaad zowel heel als gemalen. In de Indische keuken wordt dit Ketoembar genoemd. 

Recept
Mijn versie van Huevos Rancheros. Het is niet een snel ontbijt, maar wel gemakkelijk te maken en alles in 1 pan.

 • 1 gesnipperde ui
 • 1 teen knoflook in kleine stukjes
 • gedroogde peper , niet te heet, zonder zaden
 • verse peper zonder zaden in kleine stukjes
 • 1 laurierblad
 • klein blikje bonen
 • blikje gezeefde of gepelde tomaten of natuurlijk verse
 • koriander
 • 4 eieren
 • 1 avocado
 • geraspte kaas
 • eventueel spekjes of ( chorizo) worst
 • lente ui
Doe de knoflook en ui in een koekenpan bak deze glazig. Voeg nu de verse peper en eventueel de spekjes en/of de worst toe. Laat dit even meebakken. Voeg nu de tomaten en de laurier toe en laat dit zachtjes 15 min pruttelen. De saus moet wat indikken waardoor hij ook wat zoeter wordt. Voeg nu de bonen toe. Snijdt intussen de gedroogde peper in 4 lange stukken en verdeel deze mooi over de pan met de binnenkant op de saus. Maak nu steeds een kuiltje met een lepel en breek daar een ei in. Doe dit snel achter elkaar zodat de eieren even veel tijd krijgen om gaar te worden. Als je alle 4 de eieren hebt toegevoegd plaats dan een een aantal minuten een deksel op de koekenpan en zet het vuur zachtjes. 
Snijd ondertussen de koriander en de lente uit. De avocado snijdt je ook in kleine blokjes.
Als de eieren aan de bovenkant net niet meer vloeibaar zijn, strooi je er kaas over heen. Laat het nu nog even doorgaren. Leg nu de stukjes avocado erop en strooi als laatste de lente ui en de koriander er over heen.
Serveer met wat brood of om in stijl te blijven met tortilla's.

Eet Smakelijk! 

1 opmerking: