vrijdag 17 maart 2017

Zaaihulp

We zitten midden in maart en dit is de zaaimaand. Afgelopen week was het weer fantastisch. Nu helaas eerst weer wat regen, maar dat is prima voor mijn zaailingen buiten, want  Er kan inmiddels buiten wat gezaaid worden. Bij mij binnen staat ook van alles in verschillende stadia. Zo staan er bakje die nog moeten ontkiemen, heb ik zaailingen en ook al wat grotere potjes met pepers en paprika die al zijn verspeend/verpot. Om het zaaien wat makkelijker te maken heb ik allerlei zaaihulpen verzameld in deze blog. Zo kan iemand met geen groene vingers toch lekker makkelijk zaaien. Al eerder heb ik het over potjes en 'chinese' plastic bakjes en zaaigrond  gehad, dus deze keer daar niet over. Dit keer over andere praktische hulpen.

Zaaiafstand
Ieder soort zaad moet op een andere manier gezaaid worden. Sommige zaden kunnen wat dichter op elkaar, waarbij andere veel ruimte tussen moet zitten zoals courgette. Sommige planten zaai je in een rijtjes. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk ze gemakkelijk kan onderscheiden van onkruid, want bijna alle ontkiemende zaden lijken op elkaar. In de makkelijke moestuin zaai je in vakken. Afhankelijk van de de grootte van de planten zaaien 1 of meerdere zaden. Zo passen er ongeveer 16 radijsjes in een vak en 4 kroppen sla en 9 bietjes. 



makkelijkemoestuin.nl

Moestuin App
Om het nu nog gemakkelijker te maken bestaat er ook allerlei Apps. Jelle van de makkelijke moestuin heeft ook z'n eigen app. Daarin staat precies hoeveel zaden je per vak moet plaatsen plus nog een heleboel handige tips. Hij gaat er vanuit dat je de zaadjes van de makkelijk moestuin hebt, maar het werkt ook prima met andere zaden. Hij laat bijvoorbeeld zien in welk stadium je plantjes zouden moeten bevinden. Je krijgt zelfs pushberichten wanneer het tijd is om iets te zaaien.



Gereedschappen
Er zijn allerlei zaaigereedschappen te koop, die je het ook weer wat gemakkelijker kunnen maken. Zo zijn er zaaidoosjes of zaairoller waarbij de zaden er gelijkmatig uit komen. Een zaaistok is ook handig, daar maak je gaatjes mee in de aarde. Ik heb eentje met centimeters aangegeven, zo kun je zien hoe diep je een gaatje maakt. Verder is het handig om een schepje te hebben en bij het verpotten gewoon een lepel of een vork. En vergeet ook niet een van de belangrijkste hulpmiddelen bij binnen zaaien: een plantenspuit

Zaailinten
Als je nog geen zin hebt om na te denken kun je ook zaailinten kopen. Hierin zitten de zaden al op de juiste afstand en hoef je de linten alleen maar in de grond te doen. Je kunt ook zelf zaailinten maken als je het iets minder makkelijk wil. Je hebt hiervoor ongebleekt toiletpapier, wat meel en water nodig. Maak een papje van het meel met het water wat niet te dik is. Het moet van een pen of penseel afdruppen.. Rol het toilet papier uit naast een roltmaat zodat je gemakkelijk de afstand kunt bepalen. Leg de zaadjes op de juiste afstand op het papier. Laat nu een druppel van het meelpapje op het zaadje vallen. Als ze allemaal bedekt zijn vouw je het papier in de lengte dubbel. Laten drogen en dan er de juiste naam op schrijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten