vrijdag 3 maart 2017

voorzaaien


Ja het is eindelijk maart. Voor mij betreft de periode om te beginnen met voorzaaien van een aantal vroege planten. Omdat dit vroege planten zijn en tegen wat kou kunnen is het zaak om ze niet te warm te zaaien. Ik wil ze wel een voorsprong geven, dus dat is de reden dat ik ze wel ga voorzaaien. Mocht je een koude bak hebben of een kas, kun je natuurlijk al eerder beginnen. Mijn moestuinbakken zijn ook nog niet zaaiklaar dus daar kan ik ook nog niet beginnen. Het weer is voor mij nog niet mooi geweest om ze klaar te maken, bovendien is het nog erg nat. Ik hoop dat ik dit weekend eindelijk wat klaar kan maken en opruimen. Mijn handen jeuken als ik mijn tuin nu zie. Gelukkig dus wel wat voor kunnen zaaien.
 
Sla
Dit jaar heb ik ook weer verschillende soorten sla. Sla is gewoon heel gemakkelijk en ook altijd lekker om een verse salade uit de tuin te halen. Sla is ook een van de eerste groenten die je kunt gaan oogsten. Ik heb een variëteit aan vormen en kleuren. Zo ziet de salade er ook altijd mooi uit. 
Sla kun je koud voorzaaien. Bij mij staan ze op een koude slaapkamer voor het raam. Sla is een lichtkiemer; zaai de zaadjes gewoon bovenop de aarde. Je hoeft ze dus niet af te dekken. Als ze groot genoeg zijn, kun je ze verspenen en eventueel buiten uitplanten.
  
Broccoli
Broccoli is ook een van mijn favoriete groente. Ik vind ze overigens wel lastig te kweken. Ze hebben veel voedingstoffen nodig en gevoelig voor de rups van het koolwitje. Ik blijf broccoli toch elk jaar kweken en ben dan ook tevreden als ik een kleine bloemknop heb. Broccoli kun je ook mooi voor zaaien. Ook dit doe je koud. Als er 2 of meer echte blaadjes aan het plantje zitten, moet je ze verspenen. Als je ze uitplant in de tuin doe er dan een flinks schep compost bij. 

Peulvruchten
Een van de peulvruchten die je nu al buiten kan zaaien zijn tuinbonen. Ik heb er geen plaatje voor gereserveerd, maar ben al wel peultje aan het voorzaaien. In de winkel zijn ze altijd vrij duur en dat terwijl ze heel gemakkelijk te kweken zijn. Ik heb een vroege soort en over niet al te lange tijd zaai ik de andere soort. Peultjes zijn het allerlekkerst als je ze direct van de plant eet. Vers eet ik ze ook gewoon rauw.  Peultjes ontkiemen vrij snel.

Lente ui
Het is ook de periode om de lenteui te zaaien. Ik koop iedere week lenteui en kan ook niet wachten tot ik ze zelf weer in de tuin heb. Deze zaai je ook voor en dan kun je ze later uit planten.
 
Aardappelen voorkiemen
Ik denk dat ik dit jaar ook weer een paar aardappelen laat groeien. Ik weet nog niet welke soort, maar het beste is om ze eerst te laten voorkiemen. Vaak zie je dit als je zelf aardappelen te lang hebt liggen en er spruiten ontstaan. Er zijn speciale pootaardappelen, maar ik heb ook succes gehad met 'normale' aardappelen. Je legt ze in een eierdoos op een lichte koude plek. Dit doe je ongeveer 3 weken voordat je ze buiten uit plant.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten