Met dit trieste weer van de afgelopen dagen is het natuurlijk heerlijk om stoofpeertjes te gebruiken of te maken.
Zelf heb ik geen perenboom, maar die van mijn ouders zat afgelopen jaar heel erg vol. De peren waren niet heel erg groot, maar het voordeel hiervan was dat ze gemakkelijk in een potje pasten. Het is nu een goede tijd om de perenboom te snoeien. Dit kan nog tot ongeveer maart. Op de volgende pagina vind je meer over het snoeien van peren.
De peertjes heb ik gekookt met alleen wat kaneel en een klein beetje bietensap voor de kleur.
het recept
suikerkorstdeeg:
- 300 gram bloem
- 150 gram poedersuiker
- 150 gram koude boter
- 1/2 theelepel zout
- 6 eidooiers
- 2-4 eetlepels koud water
- cakevorm
Zeef de bloem met de poedersuiker boven een kom. Snijd de boter in kleine blokjes. Voeg nu het zout en de dooiers toe. Voeg 2 eetlepels koud water toe. Afhankelijk hoe nat/droog het deeg is, kun je extra water toevoegen. Je kunt dit deeg met je handen kneden, maar door de warmte van je handen zal het snel kleverig worden. Beter is om het met een keukenmachine met deeghaak te doen. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast. Of als je sneller wilt in de vriezer.
Rol het deeg uit en bekleed een ingevette ( of met bakpapier) cakevorm met het deeg. Laat hem weer 20 min in de koelkast of 10 min vriezer rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Leg nu aluminiumfolie of bakpapier op het deeg en daarop een blindbakvulling/ steunvulling ( bakkorrels of gedroogde peulvruchten). Bak de bodem 15 min blind. Haal de blindbakvulling er nu uit en bak nogmaals 15 min op 200 graden.
custard:
- 2 grote eieren
- 150 gram suiker
- 40 gram bloem
- 250 ml slagroom
- stoofperen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten