zaterdag 18 juni 2016

Water geven

Nu het weer wat warmer wordt is het soms nodig om water te geven, als het tenminste niet zoveel regent als afgelopen dagen.... In de zomer valt best wel vaak regen, maar door de zon, wind en de warmte is de verdamping ook veel groter. Heb je moestuinbakken, dan zul je merken dat deze ook droger zijn dan de rest van de tuin. Om te zorgen dat je aarde water vast blijft houden moet je zorgen voor organisch materiaal in je tuin. Voeg dus veel compost toe of ga mulchen. Dit is het afdekken van de grond met mulchmateriaal zoals cacaodoppen, stro, hooi of ander materiaal. Ook onkruid kan zorgen je planten minder water krijgen, dus verwijder dat. Bekijk hier een video over wat mulchen is.
Ik heb voor mijn verjaardag dit jaar een waterton gekregen. Hij moet alleen nog aangesloten worden en dan kan ik hem gebruiken. Voor diegene die in de gemeente Groningen of Ten Boer woont, die gemeentes hebben een leuke actie om met korting een regenton aan te schaffen. Bekijk hier de folder Regentonactie

Potten
Planten in bloembakken en potten hebben nog vaker een water te kort omdat ze geen lange wortels kunnen maken op zoek naar water. Ik zelf houd van aardewerk potten, maar daar gaat de verdamping nog sneller omdat deze potten ademen. Dit kun je oplossen door ze op een schoteltje water te zetten. Je kunt dus beter kunststof potten gebruiken kijkend naar het water aspect. 

Vakantie
Hoe doe je dit nou als je op vakantie gaat?
Hier enkele tips
  • Zet planten in potten in de schaduw en uit de wind, hierdoor is de verdamping minder
  • Zet de planten in de potten in een grote bak of kuip met water, de planten kunnen nu zelf het water opzuigen.
  • Dompel de planten voordat je op vakantie gaat in een emmer water. Ze kunnen zich zo helemaal vol zuigen
  • Leg een druppel of water geef systeem aan. Dit is meestal vrij kostbaar, maar werkt ook gewoon als je niet op vakantie bent
  • Werk met flessen. Je kunt speciale doppen kopen voor op pet flessen die je in de potten of grond kunt steken. Ik heb zelf niet zo'n hele goede ervaring hiermee, maar misschien zijn die van mij van slechte kwaliteit.
  • Je kunt natuurlijk altijd je buren, familie of vrienden vragen om op te passen. Vaak is er genoeg te oogsten dus kunnen ze mooi van de oogst profiteren. 
Hoe doen jullie dat als een op vakantie bent? Of hebben jullie nog andere gemakkelijke en goedkope tips? Iemand ook ervaring met onderstaand systeem van de video?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten