vrijdag 21 oktober 2016

Herfst?

We zitten nu dan echt midden in de herfst. De kleuren van heel veel planten beginnen te veranderen. Je kunt goed zien dat ze aan het eind van de cyclus zitten. Toch zijn er nog heel veel planten die volop oogst geven, ondanks dat het echte zomer planten zijn. Ik ben verbaasd wat ik nu nog uit de tuin kan halen half oktober. De eerste paddenstoelen verschijnen, maar daarnaast bloeit de Oostindische Kers nog volop. Er zijn dit jaar minder paddenstoelen omdat het nog steeds erg droog is. Ik moet nog steeds de aardbeien die in balkonbakken aan de schutting, water geven. Sommige bladeren zijn al herfstrood, maar toch komen er nog nieuwe bloemen aan. Als het niet gaat vriezen zullen ze ook nog aardbeien geven. 

Tomaten 
Ik heb van doorzichtig plastic golfplaten een kastje gemaakt. De gehele zomer lagen de zijkanten boven op het dak, maar nu met de wat koudere temperaturen hangen ze naar beneden. Zo zijn de tomaten beschermd tegen de kou. Het is ongelofelijk, maar deze tomaten zijn totaal niet aangetast door de schimmelziekte. Een aantal planten hangt nog vol met tomaten. Hopelijk rijpen ze nog aan de plant. Mocht er nu dan toch nachtvorst komen, dan haal ik de groene tomaten van de plant af en krijgen ze een plekje in de vensterband. Van de groene tomaten kun je ook heerlijke tomatenchutney maken zoals ik vorig jaar deed.

Geduld
Soms moet je geduld hebben, maar ik denk dat het nu toch wel te laat is. Mijn aubergine heb ik tegelijk met mijn tomaten gepland en nu pas begint de plant wat groter te worden en bloemen te vormen. Helaas met dit weer zullen het wel geen aubergine meer worden....
Ik heb nu zo'n twee jaar een Gojibes in de voortuin staan en nog nooit bloei in gezien en deze week bij toeval omdat ik foto's aan het maken was zag ik dat hij bloeide! Er zaten ook al veel uitgebloeide bloemen in dus ik hoop dat er toch nog een paar bessen aan komen. Ik heb even opgezocht, maar normaal gesproken bloeien ze veel eerder...en duurt het inderdaad ongeveer 3 jaar voordat ze gaan bloeien.

Nog meer geduld...
Ook mijn mais is nog steeds niet aan het bloeien en heeft ook nog geen maiskolven. Bij mijn ouders zit er inmiddels wel bloei in, dus er is nog hoop. De planten hebben daar ook een hoogte van 5,5 meter bereikt!  De bonen die bij het mais opgroeien hebben ook nog geen bloei. Vorig jaar was dat pas in november en toen de vorst kwam, gingen ze dood, dus ik denk dat het dit jaar ook niet veel wordt. Een aantal andere bonen zijn inmiddels naar de schutting gegroeid. Dit ziet er erg mooi uit en onderaan zie je hele dikke stammen gedraaid om de stokken die er voor de steun stonden. Het mais en de bonen hebben in ieder geval wel voor een jungle look in mijn tuin gezorgd!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten