vrijdag 11 december 2015

De Kruidentuin: Chimichurri



Jullie hebben al eerder mijn achtertuin gezien. Nu de voortuin aan de beurt. Ook hier heb ik eetbare planten staan. Het zijn vooral veel kruiden en daarnaast staat er een vijgenboompje van de buurvrouw en een gojibes. De kruidentuin wordt steeds groter. Ik vind het ook heerlijk om met al die kruiden te koken.
Het is jammer dat een aantal kruiden in de winter afsterft , maar gelukkig heb ik al heel wat gedroogd in mijn dehydrator. 













Kruiden kun je ook heel gemakkelijk zonder dehydrator drogen. Doe dit bijvoorbeed met kruiden die je over hebt. Je bindt ze samen met een touwtje en hangt zo op een droge plek op, bijvoorbeeld aan een gordijnenrails. Eventueel kun je er een papieren zakje om doen. Dit om de droge kruiden op te vangen. 

Koken met kruiden is super lekker en gezond. Kruiden geven veel smaak aan je eten. Met een kruidentuin heb je een complete apotheek. De meeste kruiden kun je ook in een pot kweken zowel binnen als buiten. Hieronder een paar kruiden die ik in mijn tuin heb staan verder toegelicht. 



Munt

Tegenwoordig kun je bijna overal muntthee kopen met honing, maar het is natuurlijk veel leuker om die zelf in je tuin te hebben. Als je eenmaal munt in je tuin hebt staan, kom je er niet meer af. Het is een enorme woekeraar. Een plant die heel gemakkelijk is. Hoe meer je er afknipt hoe meer zijtakjes (en dus meer munt) zich vormen. Helaas houdt het munthaantje ( een glimmende kever) ook van munt.... en helaas ook van mijn munt. Munt is heerlijk te gebruiken als thee, maar ook in salades, in combinatie met fruit en chocola. Munt helpt ook als je maagpijn hebt. In de winter vallen de bladeren af, maar in het voorjaar groeit de plant gewoon weer verder. 

Citroenmelisse

Het blad van citroenmelisse lijkt een beetje op die van munt, maar je kan het heel gemakkelijk onderscheiden, door het blad te kneuzen. Er zal een citroengeur vrij komen. Citroenmelisse is ook heerlijk te gebruiken als thee en in salades. In de winter vallen de bladeren af en blijven alleen wat dorre stelen over. Snoei die in het voorjaar en je krijgt weer een mooie plant.

Lavas
Ook wel maggiplant genoemd. Een favoriet kruid voor het maken van soepen en sauzen. Door het gebruik van lavas hoef je minder zout te gebruiken. Ook deze plant sterft in de winter, maar komt in het voorjaar weer op. Hier heb ik ook flink wat van gedroogd zodat ik in de winter ook heerlijke soepen kan maken. 

Peterselie
Er zijn twee soorten peterselie: de platte en de krulpeterselie. De platte heeft veel meer smaak. De krulpeterselie wordt vaak ter decoratie toegevoegd. Je kunt peterselie zelf opkweken uit zaadjes, maar ook gewoon een potje kopen. Wil je zelf zaaien, week de zaden dan eerst 24 uur in lauw water. Het ontkiemen duurt wel 2 tot 4 weken. 

Peterselie is ideaal voor soepen, sauzen, ter garnering. Het mooie is dat peterselie elke keer weer aangroeit, zolang je het hart intact houdt. Peterselie is tweejarig, dat wil zeggen na het tweede jaar maakt hij zaad aan en sterft daarna. Het beste is dus elk jaar opnieuw zaaien. 

Thijm

Een van mijn favorite kruiden, ook als ik last heb van mijn keel. Een paar takjes thijm in heet water het liefst met wat gember, salie en honing. Thijm heeft namelijk een antiseptische werking, het wordt vaak gebruikt voor hoestdrankjes. Thijm is ook ideaal om te drogen of in allerlei gerechten te gebruiken zoals pastasauzen, stoofschotels of bij aardappels. 

Salie

Dit is voor de meesten een vrij onbekende kruid. Het heeft een vrij sterke smaak, maar ik vind hem milder dan bijvoorbeeld rozemarijn. Salie is perfect bij varkensvlees. Super lekker is ook om een paar blaadjes eventjes te bakken. Je kunt het ook gebruiken voor een italiaans kruidenmengsel. Net als veel ander kruiden, goed te drogen. Salie wordt al heel lang gebruikt voor allerlei aandoeningen. Salie remt de groei van schadelijke bacterien.  Ook ideaal bij een keelonsteking.


Met al die mooie kruiden heb ik dit jaar heerlijke azijnen gemaakt. Echt heel simpel. Je verwarmt (natuur) azijn in een pan. De kruiden stop je in de fles en vult hem dan weer met azijn. 
Daarnaast heb ik verschillende kruiden, maar ook specerijen met komkommers en pepers ingemaakt.
Wat is nou het verschil tussen kruiden en specerijen. Kruiden zijn verse groene bladeren of stengels. Specerijen zijn gedroogde wortels, zaden of andere delen van de plant. Koriander is bijvoorbeeld in bladvorm een kruid. De zaden zijn specerijen. De korianderzaden heb ik gebruikt om de komkommers in te maken. Als kruid heb ik dille gebruikt.
Ik bewaar allerlei potjes en flesjes voor het bewaren van de sauzen, azijnen, ingemaakte groente en gedroogde kruiden. Ik heb ze dan ook in verschillende soorten en maten. Dit jaar heb ik er ook een paar in Hongarije gekocht met leuke geruite deksel. Ze waren daar lekker goedkoop!

Veel kruiden kunt je naast drogen ook inviezen. Je kunt ze gewoon de blaadjes invriezen in een zakje. Je kunt ze ook in een ijsblokjesbakje doen samen met water, boter of olie. De kruiden moet je dan eerst fijnhakken. Het mooie hiervan is dat je mooie porties hebt. 


Eerder heb ik al pesto gemaakt, dit keer wordt het Chimichurri. Dit lijkt heel erg op pesto.Chimichurri heeft geen noten en geen kaas.  Het komt oorspronkelijk uit Argentinie. Het is super lekker bij vlees maar ook heerlijk om brood in te dippen.



Recept:
  • bosje peterselie
  • 1 teen knoflook
  • paar takjes oregano, alleen blaadjes
  • paar takjes thijm, alleen blaadjes
  • paar stengels bieslook
  • 1 peper ( kan ook zonder)
  • azijn / olijfolie
  • zout/peper

Hak alle kruiden, peper en knoflook zo fijn mogelijk. Meng dit allemaal met evenveel azijn en olie. Breng op smaak met wat peper en zout.
Je kunt ook zelf je favoriete kruiden gebruiken en daarmee experimenteren.

Eet smakelijk! 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten