vrijdag 18 december 2015

Holy Mole

Vandaag ook weer een traditioneel gerecht uit Guatemala voor de koude dagen: Platanos en mole. Dit zijn bakbananen in een een saus van chocola met specerijen en gedroogde pepers. Dit is ook weer een heel oud recept. De maya's maakten dit al. Chocola was voor hen heilig. Chocola werd vooral gedroken daarnaast werd er ook met chocola betaald. In deze aflevering van El sabor de mi tierra ( de smaak van mijn land) zie je het gehele proces, de geschiedenis en recepten met chocola. Een van mijn favoriete programma's in Guatemala. Het programma gaat over wat er allemaal in Guatemala wordt geteeld, wat de oorsprong is en daarmee worden ook traditionele gerechten gemaakt. Helaas, voor de meesten, is het in het Spaans en er is geen ondertiteling.... 

De ingrediënten van mole lijken erg op de ingrediënten van Pepian ( ander traditioneel gerecht), maar dan zonder de chocola en andere zoete ingrediënten. In Mexico heet dit Mole Poblano. Het recept van Platanos en mole uit Guatemala vond ik iets te simpel, dus heb ik er zelf van allerlei ingrediënten bij gedaan die ook in Mexico worden gebruikt. Het resultaat een heerlijke mole: een beetje van mezelf en een beetje van maggi. Ik volg dan ook bijna nooit het gehele recept, maar voeg wat toe of haal wat weg. 

De gedroogde pepers die je op de foto ziet, heb ik meegenomen uit Guatemala. Dit jaar jaar heb ik er ook een aantal geprobeerd te kweken, met wisselende resultaten. Volgend jaar maar weer proberen, want de Chile Guaque en Chile Chocolate lukten vorig jaar heel goed. De Chile  Pasa is helaas nog nooit gelukt.....Over een maand of 2 maar weer proberen. Vorig jaar ben ik namelijk begonnen met het kweken van de eerste pepers in januari... dus het is al weer bijna zover! Hopelijk overwinteren de pepers die ik nu heb staan en hoef ik niet zoveel te zaaien. 
Het is ook jammer dat je hier geen cacaoboom kanlaten groeien anders had ik het zeker gedaan. Het recept:


 • 3-4 rijpe bakbananen  
saus:
 • 100 gr pure chocola
 • gedroogde pepers (Guaque, Pasa, Chocolate) zonder zaden, want je wilt geen hete saus, maar wel de smaak van de gedroogde pepers.Je kan ook andere gedroogde Mexicaanse pepers gebruiken zoals Guajillo, Mulatos, Anchos. Deze kun je kopen bij Toko's gespecialiseerd in Mexicaanse producten.
 • 4 eetlepels pompoenpitten
 • 4 eetlepels sesamzaad , wit of zwart of beide
 • theelepel anijszaad
 • theelepel kardemompoeder ( of 1 peul)
 • 1 vanillepeul
 • 1 kaneelstokje
 • 1 piment ( allspices of theelepel gemalen)
 • 4 peperkorrels ( ik heb alle kleuren gebruikt)
 • 50 gram noten
 • 50 gram rozijnen
 • 25 gram palmsuiker of rietsuiker
 • theelepel achiote ( annato), kan ook zonder.
 • 5 grote tomaten
 • oud brood, paneermeel of Mariakoekjes
Je begint met het roosteren van alle specerijen, noten en pepers. Doe dit in een droge koekenpan. Doe dit niet allemaal tegelijk, wat het ene heeft wat meer tijd nodig dan het andere.  Kijk goed uit bij het roosteren van de pitten en sesamzaad dat ze niet verbranden. 
Doe al de droge producten in een blender en maal fijn tot een poeder. 
Rooster nu de tomaten aan alle kanten en voeg dit ook toe aan de blender. 
Haal de vanille uit de peul en voeg  dit plus alle andere ingrediënten ook toe aan de blender samen met wat water. Als de blender wat vast loopt moet je nog wat meer water toevoegen. Je kunt de saus altijd weer dikker maken. 
Nu heb je de saus. Doe dit in een pan en zet dit op een laag vuur. Als je de saus wat dikker wilt, voeg je brood, paneermeel of Mariakoekjes toe. Proef de saus en voeg eventueel wat extra suiker toe als je wat zoeter wilt.
Begin nu met het bakken van de bananen. Zorg dat je echt rijpe bananen hebt, ze zijn dan helemaal zwart van de buitenkant. Een gewone banaan zou je dan niet meer eten, maar een bakbanaan wordt steeds zoeter. Van de groene bakbanaan kun je overigens wel lekker bananenchips ( plantanillo) maken. Zorg voor voldoende olie in een koekenpan en bak ze niet te snel. Zodra ze lekker bruin zijn aan beide kanten stop je ze in de mole. Als ze allemaal klaar zijn strooi je nog wat sesamzaad over de mole heen.

Eet Smakelijk!

1 opmerking:

 1. Delicioso!!!!!!!!!!!! realmente al probarlo te hace viajar en el tiempo y recordar todas aquellas ricas recetas de la abuelita en mi querida y bella Guatemala!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen