vrijdag 26 februari 2016

Zaaikoorts

kweekbakje
Het eerste zaaien is dan nu echt begonnen. Ik gebruik naast een gewone zaaikalender voor het eerst dit jaar ook  een Fenologische zaaikalender. Dit betekent dat je naar de natuur kijkt en aan de hand daarvan bepaalt in welke periode je bent en wat je dan het beste kunt zaaien. In plaats van 4 seizoenen worden 10 periodes onderscheiden die elkaar wat overlappen. Per periode wordt aangegeven wat er op dat moment bloeit en wat je dan het beste kunt gaan zaaien. 
Volgens deze kalender zitten we nu in de beginnende lente en dat betekent dat je de eerste zaden buiten kan gaan zaaien. Radijs, snij- en pluksla, doperwt, peultjes en prei kun je zaaien. Ui en sjalot kun je gaan planten. Binnen kun je selderij zaaien. Buiten moet ik nog even wachten want ik heb de bakken nog niet helemaal gereed. Daarom begin ik binnen met voorzaaien. Ik ga de wat sla, broccoli, lente-ui en peultjes binnen zaaien  en deze zet ik in een koude slaapkamer.
Daarnaast ga ik op een warme plek boven de verwarming in de woonkamer beginnen met een aantal pepers en aubergine. 



Krantenpapier
Ik maak gebruik van een potjesmaker. Je kan dan heel handig potjes van krantenpapier maken. Als de plantjes dan wat groter zijn, kun je ze met papier en al in een grotere pot of in de bakken planten.
Als de eerste kiemblaadjes nog niet  zichtbaar zijn hoeven ze nog niet perse in het licht te staan. Zorg daarna wel voldoende licht, want anders worden ze lang en slap. Ook als de zaden die niet zo veel warmte nodig hebben te warm staan, worden ze ook lang en slap. Deze plantjes blijven altijd een achterstand houden. Dus als je niet te veel plaats in huis hebt, kun je ook best wat langer wachten totdat het buiten warm genoeg is om direct in de volle grond te zaaien.

Licht

Een licht plaats kan de vensterbank zijn, maar zorg dat ze niet verbranden door de zon en let ook goed op dat ze niet verdrogen boven een warme verwarming. Ik gebruik voor mijn pepers als ze wat groter zijn, daglicht lampen, zodat ze voldoende licht krijgen.  

Plastic bakjes

De papieren potjes plaats ik in een klein kweekkastje die nu te koop bij verschillende winkels, maar je kunt ook creatief met bakjes zijn, zoals plastic bakjes zoals bakjes uit de supermarkt voor brownies en muffin. Door de potjes in een minikas te zetten zullen ze minder snel uitdrogen. Je kunt in plaats van de potjes van krantenpapier ook gewoon gelijk in plastic bakjes zaaien. Dit kunnen championbakjes, tomaten-emmertjes, of andere plastic bakjes zijn. Het beste is om hoge bakjes te gebruiken , deze dek je dan af met plasticfolie of in een een plastic ( ziploc) zakje. Ze moeten voldoende ruimte hebben om te groeien, vandaar dat je hoge bakjes gebruikt.
Controleer de kiemplantjes in ieder geval 1 keer per dag of ze niet uitdrogen. Maar ze mogen ook zeker niet te nat zijn, want dan rotten de zaden. 

Melkpakken
Ik gebruik melkpakken om plantenstekers van te maken. De container knip ik in lange rechthoeken. Met een watervaste stift kun je er op schrijven. Uit een zo'n pak kun je heel veel  plantenstekers maken. Erg handig als je heel veel verschillende zaait. 

Het voordeel bij vroeg zaaien is dat als het mislukt, je nog altijd opnieuw kunt proberen. Ik vind het erg leuk om in deze periode van het jaar wat te zien groeien, nu het buiten nog niet zo hard gaat.
Veel succes bij het zaaien van jullie zaadjes. Hopelijk wordt het een mooi moestuin jaar. 

1 opmerking: