maandag 21 maart 2016

Tomaten zaaien: zomerse zoetheid

Het is eindelijk tijd om tomaten te zaaien. Half maart is een ideale periode om te beginnen met het zaaien van de tomaten. Doe je dit te vroeg, krijg je zwakke planten omdat er nog niet genoeg zonlicht is. De planten worden dan dun en slap. Ongeveer acht weken voordat je ze naar buiten doet, kun je ze zaaien. Meestal wordt de periode van 'ijsheiligen' (11-14 mei)aangehouden. Pas daarna kun je vorstgevoelige planten zoals tomaten naar buiten doen.
Voor het zaaien is het beste om zaaigrond te gebruiken omdat potgrond te veel meststof bevat, wat nog niet goed is voor zo'n fragiel zaadje/plantje. 
Ik maak weer gebruik van mijn potjes gemaakt van krantenpapier met de potjesmaker. Ook heb ik eierdozen gevuld met zaaigrond. Zorg dat je de zaai-aarde niet te hard aandrukt, zodat het zaadje de kans krijgt om zijn weg te vinden. Ik zaai per potje meerdere zaadjes zodat ik kan selecteren op de sterkste. Goed om te weten is dat je een zaadje zo diep zaait, als dat het groot is. Zorg wel dat de zaadjes onder een laagje aarde komen, omdat tomaten donker kiemers zijn. Dat wil zeggen ze ontkiemen alleen in het donker.

 

Het duurt ongeveer 5-7 dagen voordat ze zijn ontkiemd bij een temperatuur van 18-22 graden. De woonkamer is een ideale plek. Het beste is om ze op een zonnige plek te plaatsen. Gebruik ook een kweekkastje zodat ze niet te snel uitdrogen en lekker warm blijven.  Of je kunt gewoon zelf een minikastje maken met plastic zakjes en saté prikkers.
Na ongeveer 2 weken na het ontkiemen zullen de eerste echte blaadjes verschijnen. Bijna alle kiembladeren lijken op elkaar. Bij alle tweelobbige zaden verschijnen er 2 kiembladeren. Je ziet dan nog niet echt verschil tussen de verschillende planten, dus zorg dat je de potjes goed labelt. Pas als er 4 echte bladeren hebben kun je ze gaan verspenen/verplanten. Hierover later meer.

Ik zaai dit jaar weer verschillende soorten tomaten. Ze verschillen vooral in kleur, vorm en grootte. Dit is mijn lijst van dit jaar:
Roma
Dit is een langwerpige of eivormige rode tomaat die veel wordt gebruikt voor het maken van sauzen. Hij is namelijk erg stevig en heeft weinig sap. Deze zijn ideaal ook om te drogen of om saus mee te maken. In de blog over chuchitos staat een recept voor een tomatensaus.
 

Marmande
Dit is een grote platronde geribbelde rode vleestomaat. Er veel smaak. Vorig jaar had ik weinig exemplaren, maar wel 1 hele grote. Een plant die het ook goed doet in de volle grond in koudere omstandigheden.
 

Lemon Tree
Dit is een gele tomaat van ongeveer 6 cm met een vorm van een citroen. Het is een stevige tomaat die mij iedere jaar veel vruchten geeft. Hij ziet er ook heel mooi uit.

Yellow Pear shaped
Ook weer een gele tomaat in de vorm van een peer. Een heerlijke smaak en ook ideaal voor de koude grond. Dit is een oud ras en doet het ook goed in de volle grond en is vroegrijpend en geeft  ook veel vruchten!

Jaune Flammee

Een oranje zoete tomaat zo groot als een pingpong bal ongeveer. Zit qua formaat tussen een cherry tomaat en een gewone tomaat in. Dit is een struiktomaat, die niet hoeft te dieven. 

Noire Crimée

Dit is een kleine vleestomaat en ook al een oud ras. Ze hebben een roodpaars/zwartpaarse kleur. Ik heb hier niet heel veel succes met gehad, maar probeer het dit jaar weer opnieuw.

Tumbler

Dit is een hangtomaat met kleine zoete tomaatjes. Je hoeft deze ook niet de dieven of te ondersteunen. Deze tomaat krijgt dit jaar nog een laatste kans, omdat ik hier ook wisselende resultaten mee heb gehad. 

Oranje Pruim 

Dit is een soort, waarvan ik het zaad heb verzameld. Ik heb deze gewoon in de supermarkt gekocht en al 2 jaar heb ik hier heel veel tomaten van. De kleur is soms fluorescerend oranje, prachtig om te zien en heerlijk zoet.

Gele kers 

Deze soort heb ik ook van een collega gekregen en daarvan weer zaad verzameld. Kleine gele cherry tomaatjes met een zoete smaak. 

Mini Tomaat

Een gekregen zaad van het programma 'Van Hollandse Bodem'. Heb deze nog niet eerder gezaaid dus ik ben benieuwd.

Lage Kers

Een soort die laag blijft en ideaal voor in een pot. Rode zoete cherry tomaatjes. Het is een stevige plant en elk jaar een succes bij mij. 

Cherry tomaat

Ook dit zaad heb ik gekregen en nog niet eerder gezaaid, dus ik ben benieuwd welke variatie dit is.


Miltomate klein

Dit is eigenlijk geen echte tomaat, maar wel familie van de tomaat. De vrucht zelf lijkt ook op een kleine groene tomaat maar zit in een schil. Het wordt een grote plant. Niet ieder jaar heb ik hier succes mee gehad: van slechts enkele vruchten tot 3 kilo ! De zaden heb ik ooit meegenomen uit Guatemala en ieder jaar daarvan weer zaad gewonnen.

Miltomate groot

Dit is het grotere formaat van de vorige. Deze zaden heb ik zelf gewonnen uit een soort die ik in Tjin's Toko heb gekocht. Deze komen uit Mexico. Ik ben benieuwd, want dit wordt ook het eerste jaar. 

Hier nog een leuke video van Angelo Dorny over tomaten zaaien. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten