vrijdag 26 augustus 2016

Dierentuin


 Wat is het toch prachtig om te zien, dat er naast allerlei mooie planten en bloemen in de tuin ook heel veel dieren zijn. Ik verbaas mij er over wat er in zo'n klein stadstuintjes allemaal voor mooie en lelijke dieren rondlopen, kruipen of vliegen. 
Dit jaar ook voor het eerst dat er veel meer vogels in onze tuin zitten. Allerlei musjes, koolmezen, pimpelmezen en merels.  Ze verstoppen zich in de braam of in de appelboom. Ik kon goed zien dat ze op zoek waren naar allerlei verschillende insecten. In de braam konden ze zich ook goed verstoppen voor de eventuele buurtkatten.


Amfibieën
Naast mijn 2 moestuinbakken, het terras en nog wat borders met zowel eetbare planten als andere tuinplanten heb ik ook nog een vijvertje met een rots tuin. In deze kleine vijver staan hele mooie gele en rose waterlelies. Deze vijver is ook een bron voor allerlei dieren. In het voorjaar heb ik zelfs salamander gespot. Ook regelmatig springt er een kikker in de vijver als mijn aardbeien wil plukken. Onder de stenen huist ook 1 of meerdere padden. Helaas komen ook buurtkatten drinken uit de vijver wat de vogels weer afschrikt. Helaas leggen ook de muggen hun eitjes in de vijver, maar goed dit is wel weer voor voor de kikkers en andere dieren.
Egel
Vorig jaar op een avond kwam ik voor het eerst een egeltje tegen in mijn tuin. Ik hoorde wat geritsel. En ja hoor daar ging de egel door de tuin. Helemaal niet bang, helaas niet met mijn fotocamera kunnen pakken om een foto te nemen. Het blijkt dat deze egel hier meerdere tuinen bezoekt. Wat mij betreft komt hij elke avond om de slakken te eten, want met een beetje regen komen die glibberige beesten weer tevoorschijn.
Vliegende insecten
Zomers is het heerlijk om het gezoem van de hommels en bijen te horen. Hommels in alle soorten en maten vliegen af en aan op de zonnebloemen, goudsbloemen en alle andere planten die bloemen dragen. Sommige zitten echt onder de pollen. Ook mooi om te zien hoe sommige bloemen de insecten naar binnen lokken zodat de pollen van de stamper de meeldraden raken en zich een zaadvrucht kan vormen.
Regelmatig heb ik ook enorme libellen in de tuin. Ze rusten uit de op de verschillende stokken ter ondersteuning aan de tomaten. 
Mieren en luizen
Ik heb al eens eerder geschreven dat als je mieren op je plant hebt je vaak ook luizen hebt. Het schijnt  zelf zo te zijn dat de mieren de luizen melken. Helaas heb ik mieren en luizen. Tot nu toe 3 verschillende soorten luizen gezien: gewone groene, dopluizen en zwarte luizen. Gelukkig zie ik ook regelmatig lieveheersbeestjes die de verschillende luizen op eten.


Vlinders
Prachtige dieren met mooie kleuren. Nu de vlinderplant in bloei is trekt dit enorm veel vlinders en hommels aan. Ook de hortensia en goudsbloemen zijn favoriet. Er is een vlindersoort die ik minder graag in mijn tuin zie: het koolwitje. Deze legt namelijk eitjes op de koolplanten( broccoli, boerenkool, chinese kool etc) en de rupsen eten dan zo in een mum van tijd de planten op. Sommige rupsen zijn wel heel mooi om te zien en ik heb zelfs een pop in mijn tuin kunnen ontdekken. Helaas was deze al wel leeg.    

Spinnen
Nu het 's avonds weer wat vochtiger wordt verschijnen de eerste spinnen ook weer in de tuin. Mooi om te zien hoe ze hun web maken. Dit doen ze ook bijna altijd op het paadje waar je langs moet. Inmiddels al een paar keer in de ochtend met m'n gezicht in een web gelopen....  

Welke dieren hebben jullie allemaal in jullie tuin?
  
 

1 opmerking:

  1. Heel leuk om te lezen Sonja! Ik hoop maar dat de huidige aanvulling op de dierentuin zich niet teveel tegoed doet aan de saladebar :-) Groetjes, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen