vrijdag 30 september 2016

Still going strong

Ik durf wel te zeggen dat ik een goed moestuinjaar heb gehad, ondanks al het slechte weer met een koud en nat voorjaar, een late en natte zomer en nu een mooie nazomer. We zitten nu in de herfst, maar nog steeds haal ik dagelijks oogst uit de moesstuin. Afgelopen 2 dagen is het wel wat meer herfst , maar de temperaturen zijn nog prima. In de zomer waren er niet zo heel veel vlinders te vinden op mijn vlinderstruik, maar met het mooie weer van vorig weekend en het begin van de week bleven ze maar komen en gaan. 
Wat mij betreft houden we nog een lange nazomer, want nog steeds is er geen maiskolf en bonenpeul te zien in mijn soorten uit Guatemala.
...

Kruiden
Ik heb een aantal kruiden die ik het hele jaar kan gebruiken zoals tijm en rozenmarijn, maar ook de soorten die ieder jaar boven de grond afsterven doen het nog steeds goed. Ik oogst nog bieslook, peterselie en koriander. Andere soorten zijn minder lekker omdat ze alle energie in hun bloei hebben gestopt. Dit is zijn oregano, selderij en citroenmelisse. Ik heb in ieder geval heel veel kruiden dit jaar gedroogd zodat ik straks in de periode dat ik niet meer vers kan oogsten, ze wel gedroogd kan eten.  


Bladgroente
De snijbiet in alle kleuren doet het nu ook fantastisch.  De temperaturen zijn nu wat minder warm, waardoor ze het nu goed doen. Ook heb ik een aantal weken andijvie geplant, want nu al een wat groter plantje begint te vormen. 
Een bladgroente die ik dit jaar voor het eerst heb is de paarse boerenkool, gekocht als plantje. Dit is echt een hele mooie plant om te zien. Zo nu en dan gebruik ik al wat blad om door een smoothie te doen. Omdat deze planten (koolfamilie) veel voeding vragen, heb ik ze wat extra compost gegeven. 

Pepers
Pepers hebben een lang seizoen nodig en beginnen nu dan ook echt op stoom te komen. Zolang het niet te koud buiten is, laat ik ze nog buiten staan. Gelukkig heb ik net een nieuwe dakkapel gekregen, dus als het veel kouder wordt, krijgen ze een premium plek voor het raam in de nieuwe dakkapel op zolder. Ik wordt ook steeds meer fan van de peperplanten. Ieder heeft zijn eigen vorm, smaak en hitte. Van heel lang en dun, naar mooi rond of een gerimmelde huid. Van paarszwart naar oranje en rood en groen naar geel. Ze zijn er in alle soorten en maten. Ik ben ook bezig om al mijn soorten in kaart te brengen met foto's van de planten, bloemen en vruchten. Zodra dit klaar is, kun je hierover meer op mijn pagina vinden. 

Tomaten
Dit jaar voor het eerste een afdakje gemaakt van golfplaat. Het grootste succes van de moestuin. Waar ik bij anderen hoor dat de phythopftora heeft toegeslagen, zijn mijn planten nog super groen en gezond. Van mijn tomaten in potten in de buiten zijn er al 3 aangetast door de schimmel en weggegooid en de andere 2 in de potten zien er ook niet meer uit: bijna geen blad meer, het blad wat er is, is bruinig. 
Ik heb me alleen vergist met labels denk ik, want dit jaar zijn het wel heel veel gele lemontree tomaten... 
De miltomate heeft nu ook voor het eerst heerlijke vruchten gegeven. Eindelijk kan ik weer de heerlijke miltomate saus maken.

Klein fruit
De framboos blijft maar frambozen geven. De plant krijgt dan ook nog steeds extra water zodat ze grote vruchten blijven geven. De braam is ook nog niet helemaal uitgeput. Per dag kan ik er nog een paar afhalen, net zoals de aardbeien. Dit zijn doorbloeiers. Ze zijn niet meer zo zoet meer als midden in de zomer, maar nog steeds heerlijk, om een bakje vers fruit uit de tuin te halen.  
Wat halen jullie allemaal nog uit je moestuin of stadstuin?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten