In de tuin ben in niet zoveel aan het doen; het weer is er ook niet echt naar. Ik ben ook blij dat de kortste dag weer is geweest. Voor de planten ook niet echt ideaal. Ik merk dan de mijn pepers boven op zolder ook last hebben van weinig ligt. Ze laten hun bladeren vallen en zien er niet zo heel fleurig uit. Hopelijk overleven ze de winter...
In de tuin staan nog steeds een aantal planten. Ik gebruik er ook een aantal voor de kerstmaaltijd zoals tijm, bieslook en rucola. Ik denk dat we volgende week ook maar eens de boerenkool moeten gaan oogsten.
Deze week een recept uit Guatemala wat met kerst en oud en nieuw wordt gegeten: Tamal Colorado. Op zaterdag wordt er ook vaak een Tamal gegeten, maar deze wordt extra lekker gemaakt.
Helaas heb ik geen mais van mijn eigen oogst kunnen gebruiken. Ook zijn mijn tomatensauzen inmiddels al op. Ik heb voor dit recept wel mijn ingevroren tomatillos gebruikt en een aantal gedroogde pepers.
Bij de Tamal wordt altijd Ponche geserveerd gemaakt van Ananas, Papaya, Kokos, rozijnen en gedroogd fruit zoals appels en pruimen. Het hele huis ruikt al heerlijk naar deze ponche met kaneel en steranijs.
- bananenbladeren
- keukentouw
- flink grote pan
- 1,5 kg maismeel
- 300 gram reuzel(varkensvet) of kokosolie of boter
- water ongeveer 2,5-3 liter
- zout
- 1 liter tomatensaus, ik gebruik pasata
- 5 miltomates/tomatillos ( optioneel)
- 30 gram sesamzaad
- 30 gram pompoenzaad
- 1 gedroogde chile Guaque ( of guajillo of pasillo)
- 1 gedroogde chile Pasa ( mulato of ancho)
- 1 gedroogde chile Zambo ( kan ook zonder
- half kaneelstokje
- 1 piment peper
- achiote poeder of pasta
- paprikapoeder
- zout/peper
- 1 rode paprika in lange stukken
- 40 olijven
- 40 kappertjes
- 40 stukjes kip of varken
De saus kun je zelf maken met tomaten, maar ik maak met zelf makkelijk door pasata te gebruiken. Rooster de zaden, pepers, kaneel en piment in een droge koekenpan. Alles geroosterd maal je dit fijn in de blender. Voeg nu de achiote , het paprikapoeder, zout, peper en de pasata toe en mix dit weer in de blender.
De bananen bladeren moet je in stukken knippen. Ik zelf gebruik ook altijd een soort inleg stuk. In Guatemala gebruiken ze naast de bananenbladeren ook een ander soort blad wat sterker is. Je kunt om het bananenblad ook aluminiumfolie vouwen, zo blijft de Tamal goed in het blad zitten.
Je kunt zo ook prima invriezen dus wij hebben ook alvast voor oud en nieuw!
Fijne feestdagen en eet smakelijk.
mmmmm que deliciosos se ven los tamalitos y el ponche ni digamos!!!!!!!!!!!!
BeantwoordenVerwijderen