vrijdag 9 december 2016

Flop 10 van 2016

Zoals vorige week beloofd dit keer mijn flop 10 van 2016. Veel denken dat alles in mijn tuin lukt. Nou helaas niet. Sommige planten heb ik meerdere van en dan zijn er altijd wel een paar die niet zo goed gaan. Helaas zijn er ook planten waar ik dan maar 1 van heb en dan is het jammer. Nog erger is het als je veel planten hebt en ze allemaal niet lukken. Zo ook bij mij. Hier dus de flop 10 van mijn stadstuin. Net als vorige week in willekeurige volgorde.

1 Mais
Vol goede moed ben ik dit jaar met mijn 4 kleuren mais begonnen. Alle kleuren kwamen snel op, hoewel de witte wel wat achterbleef.Uiteindelijk  hebben ze een plaatsje gekregen in mijn tuin en in die van mijn ouders. Prachtig om te zien hoe ze snel de hoogte in gingen tot wel 5  meter hoog bij mijn ouders. Een prachtig oerwoud had ik in mijn tuin. Dat was dan ook het enige. Geen bloei, geen kolven en na de nachtvorst een hopeloos bos mais...


2 Bonen
Net als de mais heel veel kleuren. Helaas kwam meer dan de helft niet op door de kou. Uiteindelijk toch nog een paar die op kwamen en die hebben zowel tussen het mais als in de moestuinbak een plaatsje gekregen. Mooi sierlijk draaiden ze om alles heen en ook zij gaven deze jungle look. Maar net als de mais geen bloemen en dus ook geen peulen. Ze dienen nu als mulch in de moestuin bak. Hopelijk hebben ze nog wel wat nitriet in de grond gebracht.

3 Goji
Een plant die al 3 jaar een plaatsje heeft in de moestuin, maar nog nooit een bes geeft gegeven. Dit jaar had ik nog wat hoop toen laat in de herfst en bloemen verschenen. Ik hier nog foto's van gemaakt. Maar helaas ook weer geen bessen. Als hij volgend jaar niets geeft, sta ik de plaats af aan een andere plant

4 Aubergine
Al vele jaren probeer ik aubergine te kweken, maar zonder resultaat. Pas eind van de zomer begon de plant te groeien en het wat dus veel te laat om nog vruchten te vormen. Ik heb voor volgend jaar een nieuwe vroege soort gekregen, hopelijk kan ik dan eindelijk eens een eigen aubergine eten.

5 Sjalotten
Voor het eerst sjalotten gepoot. Het leek heel goed te gaan, maar op een gegeven moment groeiden ze niet meer. Ook was het toen nat waardoor ze gingen rotten. Ik heb ze er toen allemaal uitgehaald en gebruikt om in te maken. Mini sjalotjes waren het. Wel lekker van smaak, maar veel te klein.

6 Dille
Ik had op 2 verschillende plaatsen dille staan. Bij mijn komkommerplant en ook in de voortuin bij de andere kruiden. Beide planten bleven heel klein en gingen al heel snel een bloem vormen. Ik heb er een paar takjes van kunnen oogsten. De bloemen zijn overigens wel mooi, maar ik had liever wat meer takjes met blaadjes gehad.


7 Prei
Ik zou nu hele dikke preien in mijn tuin moeten hebben aangezien ik ze al in de zomer heb gezaaid en het winterpreien zijn. Bij mijn ouders zijn ze groot en dik, maar bij mij zijn ze nog kleiner dan lente ui. De knoflook die ik net heb gepland ins nog dikker.. Vorig jaar was dit ook het geval, maar toen heb ik ze laten staan en had ik prei in het voorjaar. Hopelijk is dat nu ook zo. 

8 Bleekselderij 
Ik had al gelezen dat bleekselderij een moeilijke groente was om te telen. Nou ik geef ze gelijk. Ik had zelf mooie plantjes gekweekt. Ze hebben een mooi plaatsje gekregen in de bak, maar omdat het ze koud bleef gingen ze niet groeien. Daarna zijn ze helemaal overschaduwt door de courgette planten en dus geen bleekselderij.

9 Pepers
Ze stonden ook al in mijn top 10, maar komen ook voor in mijn flop 10. Een aantal soorten die heb gezaaid zijn niet opgekomen. Het merendeel niet. Gelukkig had ik nog vele planten de winter door laten komen en had ik nog wat op reserve. Wat ook een flop hieraan was, was de luizenplaag, waar ik maar niet vanaf leek te komen. Ook nu nog blijft dit hardnekkig ondanks mijn nieuwe middel hier tegen.  

10 avocadoplant
Een van mijn experimenten dit jaar. Deze is helaas ook doodgegaan. Eerst heeft hij een luizenplaag overleefd en daarna heeft hij de watervloed niet overleefd. Waarschijnlijk te veel water. In het voorjaar ga ik weer opnieuw een pit laten groeien, daar is het nu te donker voor. De plant wordt dan snel lang en slap

Hebben jullie nog tips voor mij om te zorgen dat deze planten volgend jaar nog een kans bij mij krijgen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten