vrijdag 10 februari 2017

Wanneer starten met zaaien

Ik heb al eerder over het zaaien van zaden geschreven en dan met name de paprika en peperzaden. Voor het beste resultaat moet je die vrij vroeg zaaien en heb je enkele hulpmiddelen nodig. Bij mij begint het toch echt wel te kriebelen, ik wil meer zaaien. Maar wanneer is nou het juiste moment om met welke planten te zaaien. Dit is afhankelijke van allerlei factoren zoals soort plant, duur van het ontkiemen en de omstandigheden waarbij ze al buiten kunnen. Eenjarige bloemen en planten hebben bijvoorbeeld wel 12- 15 weken nodig om te ontkiemen en te groeien voordat ze naar buiten kunnen. 
De meeste groenten hebben 5-10 weken nodig voordat je ze verplant. 
Er zijn ook planten die het niet fijn vinden om verplaatst te worden en deze zaai je dan ook direct in de volle grond.
Koud of warm
Sommige planten hebben warmte nodig om te ontkiemen. Dit zijn bijvoorbeeld de pepers, tomaten en courgettes. De planten houden dan ook niet van kou en kunnen pas na de ijsheilingen , zo half mei, naar buiten. Deze zaai je dan ook op een warme plaats in de woonkamer.
Andere planten zoals broccoli of sla willen juist niet te veel warmte, want dan worden het lange dunne planten. Deze kun je bijvoorbeeld in een koude slaapkamer, een kas of in een koude bak zaaien. 
Direct zaaien of verplanten
Zoals ik al eerder zei, sommige planten vinden het niet fijn om verplaatst te worden. Denk hierbij aan radijs, wortels of rode biet.
Voor pepers en tomaten geldt, dat juist het verplanten ze steeds stimuleert tot een betere wortelgestel. De kleine plantjes kun je dan wat dieper plaatsen zodat daar ook wortels worden gemaakt. In een andere blog hierover meer. 


Zaaikalender
Er zijn heel veel site die zaaikalenders aanbieden. Sommige kun je gewoon downloaden of bestellen. Ook zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf je groente toe te voegen in een soort excel bestand. Ik zelf moet mijn zadenlijst nog verder uitbreiden met zaai en oogstgegevens.Hiernaast zie een deel van mijn eigen zaaikalender. Een zaaikalender geeft een indicatie van wanneer je ongeveer zou kunnen zaaien. Let wel op dat er soms soorten zijn die vroeger of later moeten en dat het weer ook wel tegen kan zitten. Een mooie kalender die rekening houdt met het weer is de fenologische kalender. Die baseert de zaaitijd op  verschijnselen in de natuur.  

Mooi meegenomen
Ook in de diverse winkels zie je dat ze meegaan met de hype van de moestuin. Deze week heeft de Action mooie en goedkope kweekbakjes op de aanbieding. Ik heb snel daar een aantal van gehaald, omdat er altijd wel wat sneuvelen. Toevallig kwam ik langs de KIK en daar hadden we voor een euro kleine kokos-potje dus ook maar meegenomen. Als het goed is komen ook volgende week bij de Lidl allemaal weer zaden. Dus ook als je wat minder wilt besteden is er vanalles mogelijk en ook bij steeds meer niet-tuinwinkels.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten