zondag 27 augustus 2017

San Cristobal el Alto


Deze keer een andere blog dan normaal. Deze keer niet over mijn tuin, maar over een tuin van een restaurant in San Cristobal el Alto in Guatemala. Dit dorp ligt om een rots op de vulkaan op een hoogte van 1825 meter. Ze hebben hier op de helling een eologische tuin aangelegd en gebruiken alles wat ze verbouwen in het restarant. De weg er naar toe is spectaculair. Vanuit een dorpje vlakbij antigua (1500m hoogte) slingert een weg 3 km omhoog. De helft van de weg bestaat uit kinderkopjes, de andere helft is onverhard.  Het uitzicht is geweldig: de vallei van Panchoy met zijn 3 vulkanen Agua, Fuego en Acatenango.

Terrassen
Omdat het land op de berg ligt, hebben ze verschillende terrassen aangelegd. In een plastic kas worden de zaailingen opgekweekt. Later worden ze verplant op de terrassen. Ze hebben verschillende soorten sla, bietjes, amarant, kool, radijs en nog veel meer. Tussen de bedden is een watergeefsysteem aangelegd. Van een oliedrum hebben ze een windmolen gemaakt. Op de bedden groeit alles mooi in rijtjes.

Doorelkaar
Op het land lopen allemaal paadjes en overal zie je verschillende eetbare planten en bomen. De avocadobomen geven schaduw aan andere planten. Over verschillende bomen groeien passievruchten. De avcadobomen worden afgewisseld met verschillend soorten limoenen. Ook zijn er mispelbomen te vinden. Bijna alle planten en bomen die er staan zijn eetbaar. Een andere plant die je ook overal over ziet groeien is de guisquil oftewel de chayote. Hier worden ook de bladeren van gegeten en gebruikt voor boshboles: tamalitos in chayoteblad

Bloemen
Overal staan bloemen zodat de bijen worden aangetrokken. Ook de terrasssen van het restaurant staan vol met bloemen. Ze houden zelf ook bijen. Je ziet ze ook overal rondvliegen. Ik heb er ook voor het eerst een bijzondere bloem gezien. Met name de kleur: turkoise met paars. Ik dacht zelf eerst dat hij nep was. De oostindische kers zie je overal tussendoorgroeien. Een plant die ook weer oorspronkelijk hier vandaan komt. Zo kom ik er achter dat er nog veel meer planten die wij kweken en eten oorspronkelijk uit midden amerika komen. Als ik toch ooit de kans krijg  zou ik toch graag zo'n tuin willen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten