zondag 6 augustus 2017

Eetbare bloemen

Wat is het toch prachtig om je tuin vol met bloemen te zien. Je hebt ze in alle vormen en maten en in verschillende smaken. Ja, smaken, want je kunt heel veel bloemen eten. Ik heb me er een tijdje geleden in verdiept en er zijn echt heel veel eetbare bloemen.  Ik kwam er een aantal tegen waarvan ik het niet wist. Ook zijn er bloemen in je moestuin die je zeker niet moet eten omdat ze giftig zijn. Naast salades kun je natuurlijk ook bloemen drogen zoals lavendel om heerlijke reukzakjes van te maken. Ik neem jullie deze keer mee met de eetbare bloemen in mijn tuin.Doorgeschoten
Met de droge warme weer in het voorjaar zijn er een aantal planten die gelijk in de stress schieten. Dat is altijd zonde want de smaak van plant is dan vaak niet meer lekker. Toch probeer ik het altijd of ze nog smaken. Zo niet dan laat ik tenminste een deel staan. Er komen dan vaak hele mooie en verrassende bloemen aan de plant. En deze kun je dus vaak eten. Mijn paksoi had mooie gele bloemen. Daar heb ik een paar van gebruikt in de salade en de andere laat ik staan om zaden te oogsten. Een andere bloem die ik altijd eet is de koriander. De stelen zijn hard en niet lekker, maar de bloem is heerlijk. Een andere verrassende doorgeschoten kruid is dille. Mooie fijne gele bloemetjes op een steel. 


Courgette
Een fantastische bloem om te eten is die van courgettes en pompoenen. De plant produceert zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Bij mij kwamen er eerst alleen maar mannelijke aan en de kon ik dus gelijk opeten. Je herkent een vrouwelijke bloem aan het vruchtbeginsel. Vaak staan de mannelijke bloemen op een hogere steel. Ik gebruik de bloemen in stukken gescheurd in een salade, maar het allerlekkerst is vullen met kruidenkaas en dan in de olie bakken. Lees het recept uit een vorige blog


Pittig
Hou je van pittig, probeer dan de bloem van de Oostindischekers. Een prachtige bloem in verschillende kleuren zoals geel, oranje en rood. Het geeft niet alleen kleur aan je salade maar ook pit. De knoppen kunnen je inleggen als een soort kappertjes. Zo veel bloemen en knoppen heb ik nog niet gehad om dit te proberen. Een andere pittige bloem is die van de rucola. De normale en de wilde rucola geven beide een andere kleur bloem: wit en geel. Bij mij komen ook bijna ieder jaar weer rucola plantjes op omdat ik de bloemen laat staan.

Giftig
Er zijn ook planten giftig. Dus als je twijfelt, eet ze dan nooit op. Alle tomaten, peper of aubergine zijn giftig, Eet hier dus niet de bloemen van op. Dit zelfde geldt voor de aardappel. Een andere plant die hele mooie bloemen heeft , maar niet eetbaar is, is de reukerwt of siererwt. Eet deze dus ook niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten