zondag 30 juli 2017

Zaaien in de zomer

De zomer is volop aan de gang. Alles groeit en bloeit en er valt veel te oogsten. Soms zelf zo veel dat je allerlei manieren moet bedenken om het te verwerken: jams, chutneys, inmaken, drogen of invriezen. Er is genoeg te verwerken van de oogst. Je kunt eind juli, begin augustus nog prima zaaien en is het ook de tijd om zomer stekjes zoals de uitlopers van de aardbeien te planten. Welke planten je allemaal nog kan zaaien laat ik je in deze blog weten. 

Kolen
Dit is een prima periode om je kolen te zaaien. Er zijn heel veel soorten die nu je nu kunt zaaien: boerenkool, savoiekool, spitskool en bloemkool. Bij de laatste 2 moet je wel  de winterse variëteiten nemen. Kolen hebben veel ruimte nodig, dus ik heb er niet veel in mijn bak staan, bovendien ben ik niet echt een koolliefhebber. Ik heb nu voor het eerst de cavalo nero (palmkool )staan en ben benieuwd. Kool houdt van een vochtige, zonnige plek met veel compost. Let wel op het koolwitje, want haar rupsen kunnen je kleine plantjes volledig kaal eten. Helaas bij mij al een paar kaal...

Bladgroente
Er kan nog volop bladgroente gezaaid worden. Heel veel verschillende sla soorten doen het juist wat beter als het eind augustus langzaam aan weer wat vochtiger en kouder wordt. Veldsla kun je nu ook weer beginnen te zaaien. Deze verdraagt goed de kou. Een andere favoriet is mijn snijbiet. Tot 3 jaar terug kende ik de groente niet. Ik gebruik het nu echt heel veel. Met zijn gekleurde bladeren heerlijk in een omelet of door de soep.
Ook de herfstspinazie kan weer gezaaid worden. Spinazie is bij mij helaas nooit zo'n succes en bovendien heb ik niet genoeg ruimte om dan een volledige maaltijd te zaaien. 

Knollen
De radijzen kunnen ook weer gezaaid worden.Deze houden niet van zo heel warm weer. Je hebt speciale herfstradijzen die hiervoor ook erg geschikt zijn. Ik heb nog een aantal gewone ronde rode gezaaid. Bietjes kun je ook nog steeds zaaien, zodat je straks in de herfst heerlijke bietjes kunt oogsten. Je kunt ook nog net wat wortels zaaien. De winterwortel had je al eerder moeten zaaien, maar er zijn nog rassen die nu eind juli begin augustus nog kun zaaien. Succes met de zomerzaai
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten