zondag 16 juli 2017

Tomatentuin

De tomaten gaan tot nog toe goed dit moestuin jaar. Dit komt natuurlijk ook door een relatief droog voorjaar. Tomaten houden niet van nattigheid. De regen van afgelopen dagen vinden ze ook absoluut niet fijn. Niet voor niets staan mijn meeste soorten dan ook droog onder een afdakje. Deze gaan dan ook fantastisch. Ik kan niet wachten tot de eerste soorten dan ook rijp zijn, maar geduld is een schone zaak. Ik zie regelmatig op social media dat sommige mensen de tomaten veel en vaak water geven. Ik deed dit ook vorige jaar, maar dit jaar een stuk minder en de tomaten lijken veel beter te gaan. Ze zijn ook een stuk steviger dan andere jaren en hopelijk krijgen ze niet de schimmelziekte want die kans is er natuurlijk altijd. Ik neem jullie deze keer mee in de voortgang van mijn tomaten.

Potten
Zoals ik net schreef, staan de meeste van mijn tomaten onder het afdakje alleen helaas pasten ze daar niet allemaal en heb ik een aantal in potten gezet. De lage kerstomaat kweek ik bijna altijd in potten en is elk jaar minder gevoelig voor de schimmel dan de andere soorten. Ook de Lemon Tree had andere jaren er minder last van en dus heb ik de keuze gemaakt om die in een pot te kweken. De Heinz Ketchup tomaat staat ook in een emmer en blijft mooi compact dus ook erg geschikt voor een pot.
Groene tomaten
Dit jaar heb ik voor het eerst groene tomaten. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe je kan zien wanneer ze rijp zijn. Ik neem aan dat je dat kan voelen. De 2 soorten die ik heb is de Green Zebra en de Green Doktors Frosted. Ik wilde dit jaar vooral variaties in kleuren dus paste deze soorten er goed bij. Een andere groene tomaat is de Tomatillo. Wel familie van de tomaat maar een andere groei; de Tomatillo groeit net als de Kaapse Bes in een soort van zakje. Aan de bloemen kunnen je wel goed zien dat ze familie zijn van de tomaat. De eerste zakjes zijn al zichtbaar en daarbinnen beginnen de Tomatillo of Miltomates al te groeien. 
Cherry
Ik ben gek op verschillende soorten snoep-, cherry- of cocktailtomaatjes of hoe ze dan ook genoemd worden. Andere jaren had ik gele, oranje en rode soorten in verschillende vormen. Dit jaar is daar de Sunrise Bumble Bea en de Purple Cherry aan toegevoegd. Heerlijk en vooral ook mooi om daar straks een heerlijke gekleurde salade van te maken. Mijn meest productieve tomaat was de voorgaande jaren een oranje pruim tomaat. En het grappige is dat ik dat zaad zelf heb verzameld van een tomaatje uit de winkel.
Verschillende types
Het mooie aan tomaten is dat je verschillende soorten heb voor verschillende bereidingen. Ik heb dan ook een grote Marmande tomaat. Dit is een vleestomaat en die is ook heerlijk om te vullen. De Roma tomaat gebruik ik vooral om sauzen van te maken omdat die wat papperig is om te eten. Vorig jaar was mijn Lemon Tree ook wat papperig en heb ik hier ook vooral hete sauzen in combinatie met pepers van gemaakt. Ik ben benieuwd wat de Mount Vesuvius gaat doen. Als het goed is, is dit een tomaat die je lang kan bewaren. 

Ik ben benieuwd wat jullie favoriete tomaat is en waarom. 

2 opmerkingen:

  1. ben niet zeker of die groene zebra niet rood word. Heb m zelf ook alsook tomatillo
    wist niet dat die groen genoemd word

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tomatillo is ook geen echte groene tomaat misschien, maar vooral ook door de naam wilde ik het wel noemen. Volgens Diana van Diana's moestuin, waar ik het zaad ook van heb, blijft hij wel groen
    http://www.mooiemoestuin.nl/tomaat/green-zebra/

    BeantwoordenVerwijderen