zondag 22 oktober 2017

Herfstklussen

Vorig weekend was het nog heerlijk weer. En ook afgelopen week mogen we niet klagen. Hier in het noorden was het dan wel bewolkt of mistig, maar zodra die optrok was het heerlijk weer. Dit weekend is het dan toch weer herfst. Ieder jaargetijde heeft toch weer wat moois. Nu kleuren de bomen prachtig. Daarnaast is de herfst toch ook nog wel een moestuin jaargetijde. Je kunt nog van alles oogsten en zelf ook ook nog zaaien of planten. Bij het weer van vorige week, kon ik nog mooi een paar klussen doen. Deze week gaat de blog dan ook over de herfstklussen.

Opruimen
De herfst is echt een maand om op te ruimen in de tuin. Dat opruimen moet overigens niet al te grondig gebeuren. Je kunt met allerlei groenafval mooi de tuin bedekken. Ik had in de zomer nog wat radijs gezaaid. Dit is helaas niets geworden en nu heb ik het er uitgehaald. Zo krijg de grond rust, maar al het groen ligt nu boven op de aarde. Dit heeft meerdere voordelen: een natuurlijk afdekmiddel zodat er er geen onkruid meer groeit. Het afval dient ook als compost. Ik gooi er vaak wat compost overeen wat ik in het voorjaar door de aarde woel. Het laatste voordeel is toch wel dat de buurkatten geen kans krijgen om mijn moestuin te bemesten. Want kattenstront is dus geen mest die goed voor je tuin is.
Gooi trouwens geen tomaten planten of andere planten verwant aan de tomaat (Solanum) op de tuin. De kans is groot dat ze de schimmelziekte hebben en dit gaat in je grond zitten. Gooi deze plant ook nooit bij je compostbak. 

Oosten
Ik ben nog volop aan het oogsten. Er staan nog een groot gedeelte van mijn pepers in potten in de tuin. En ja, ik heb voor het eerst in 3 jaar een Chile Loco ( Pubenscens) geoogst. Dit is ook de enige peper die goed bestand is tegen wat meer kou. De framboos geeft nu ook weer een paar frambozen. Het is gekke is dat bij mij in de herfst de Oostindische kers het fantastisch doet. Beter dan in de zomer. Hij is volop in bloei en groeit weelderig. En geloof het of niet, ik ben nog steeds tomaten aan het oosten.  

Poten
Het is ook tijd om bollen te poten. Ik heb in de voortuin wat tulpen en narcissen. Ik ben te lui om ze ieder jaar er uit te halen, waardoor ze toch wat minder worden. Wat je nu ook moet planten is knoflook. Uit een teentje wat je in de grond stopt komt als het goed is een bol. Ik heb ergens gelezen dat je de 10-10-10-10 regel moet volgen. 10 oktober, 10 cm diep en 10 cm uit elkaar.  Plaats het teentje met het kontje naar beneden. Knoflook vraagt niet zoveel van de aarde, dus er is altijd wel een plaatsje te vinden.

Snoeien
In de herfst kun je ook een aantal planten snoeien. In de wintermaanden doe je de fruitbomen. Ik heb zelf nu de kruiden alvast wat bij gesnoeid. Ik wil ook een paar pepers overwinteren en dan is het ook beter om ze te snoeien. 3 planten heb ik rigoureus gesnoeid omdat ik er een bonsai peper ( bonchi) van ga maken. Dit is al eerder bij mij chiltepe peper gelukt, dus ik hoop ook dat dit ook bij de andere lukt.   

Zoeken
De herfst ik ook ideaal om alvast wat na te denken over de planten die je volgend jaar zou willen hebben. Je zou al wat zaden kunnen kopen, maar er worden ook heel veel zaden te ruil aangeboden over verschillende fora en in facebookgroepen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten