zondag 6 mei 2018

Naar buiten!

Wat is het toch heerlijk weer dit weekend. Tijd om naar buiten te gaan en om in de tuin wat te doen. Afgelopen nachten (voor vrijdag) was het nog koud en blijkt maar weer dat de ijsheiligen er niet voor niets zijn. Het duurt nog een week tot deze dagen, maar met de komende weersvoorspellingen mogen dan ook mijn zomerplanten naar buiten. Beetje bij beetje, steeds een beetje langer. Zelf moeten we ook nog een beetje wennen, maar ook de planten moeten wennen. Ik had al al wel een peper buiten staan die al wat beter tegen de kou kan. Ik had hem eerst alleen in de schaduw staan, maar toch heeft de plant zonnebrand opgelopen. Gelukkig trekt dit al weer bij en is hij inmiddels al gewend. Met dit mooie weer ook genoeg klusjes te doen en ik neem jullie daar deze week in mee.

Afdak
Tomaten houden er niet van om water op hun bladeren te krijgen. Dat is ook de reden dat veel tomaten hier in Nederland de schimmelziekte krijgen. Het regent hier nou eenmaal veel ook in de zomer. Als je geen kas hebt, moet je dus wat anders. Vorig jaar heb ik een afkapping gemaakt van transparant golfplaat. Afgelopen winter met de storm is de golfplaat stuk gewaaid, dus het werd tijd om een nieuwe plaat er op te zetten. Dit afdakje gebruik ik nu eerst voor het afharden van de pepers en tomaten.Zo krijgen ze ook niet gelijk directe zon. Pas over een week, echt na ijsheiligen krijgen de tomaten de vaste plaats. En verplant ik de pepers voor de laatste keer naar een grote pot.

Verspenen
Er zijn al veel bloemen opgekomen en de meeste hebben al meerdere blaadjes. Tijd dus om ze te verpotten. Ik stop ze gelijk in de pot waar ze uiteindelijk komen. Moet nog wel oppassen voor de slakken, want vorig jaar vonden die mijn zinnia's erg lekker. De bloemen krijgen een plaatsje op mijn terras en in de voortuin. Naast dat ze heel mooi zijn, trekken ze ook veel vlinders en bijen. Het is een mooie mix van eetbare en sierbloemen, zoals zinnia's, juffertjes in het groen, geurerwten, zonnebloemen, Oost-Indische kers en goudsbloem.

Voeding
Ik ben inmiddels begonnen met het geven van extra voeding voor mijn pepers. Deze staan nu inmiddels dik 7 weken in de potgrond en vinden dat extra wel lekker. Ik gebruik Chilifocus, tomatenvoeding van de action en Noekepoekesap (met bitterzout). Ik ga dit wekelijks afwisselen. Ook heeft mijn knoflook wat voeding gekregen in de vorm van patentkali. Ook de slakken hebben wat lekkers gekregen in de vorm van korrel en bier.....En natuurlijk heb ik zelf wat voeding gekregen in de vorm van een ijsje..... Met dit mooie weer is het natuurlijk heerlijk genieten en niet alleen werken. Maar ik kan meer van mijn tuin genieten als alles er mooi bij staat.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten