Waar mijn peper liefde vandaan komt weet ik eigenlijk niet. Mijn vader
houdt van sambal, maar ik deed dat nooit echt op mijn eten. Ook in
Guatemaka waar ik heb gewoond had ik niet de gewoonte om Chile op
het eten te doen. Pas later toen ik weer terug
kwam in Guatemala kwam er Picamas (Jalapeño saus) op de tostadas en kwam ik in aanraking met de de hete maar ook frisse Chiltepes. Ik weet nog dat ik tijdens de voorbereiding van een feestje deze pepertjes tussen mijn vinger en duim fijn kneep. Ik heb een week lang de pepersmaak aan mijn vingers gehad....
Kweken
Zo'n 4 jaar geleden heb ik mijn eerste pepers gekweekt. Eerst had ik wat zaden verzameld uit gekochte pepers. Een jaar later kwamen de
zaden uit een ruilenvelop en wat zaden uit pepers uit Guatemala. Ik
had veel te veel soorten voor de kleine ruimte die ik heb. Ondanks dat
ik geen lampen had bij het zaaien, ging het toch
best goed. Genoeg planten waarvan de meesten in een pot kwamen. Omdat
ik het zonde vond om aan het eind van de zomer de planten te laten
sterven, stonden ze in de winter binnen. Ook dit is zonder al te veel
moeite goed gegaan.
Het jaar daarop had ik dus al een voorsprong met deze overwinteraars.
Verwerken
Tegen de tijd dat de pepers rijp zijn, zijn ze bijna allemaal rijp. Ik
kon er gewoon niet tegen eten. Gelukkig houd ik van koken en zo
ontstonden de eerste simpele hete sauzen Met de verschillende kleuren
pepers maakte ik ook verschillende kleuren sauzen
met andere ingrediënten. Een jaar geleden ben ik begonnen met het
fermenteren van sauzen zodat je een Tabasco-achtige saus krijgt. In
mijn droogmachine droog ik de pepers die ik soms vermaal tot peperflakes of poeder. De mildere soorten worden (pikant)paprika
poeder.
Verzamelen
Ik probeer nog steeds verschillen soorten pepers te verzamelen. Omdat
er zo veel verschillende zijn, heb ik gekozen voor pepers uit centraal
Amerika. Ik merk dat er weinig mensen zijn die deze specifieke soorten
kweken. En dat terwijl de oorsprong van de
pepers daar ligt. Dit jaar heb ik 3 nieuwe soorten bij. Van 2 weet ik
de naam niet en de derde is de Chamborote. De 2 onbekenden zijn heel
verschillend: de een lijkt een Chinense en de ander lijkt een grote
hoge plant te worden, net zoals de Chile Huerta ook uit Guatemala. Ik ben benieuwd. Mocht
je nog een soort hebben uit Centraal America of Mexico: ik ben
geïnteresseerd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten