vrijdag 30 oktober 2015

Pompoen Pie

Het is echt herfst  en daar hoort natuurlijk pompoen bij.
Dit jaar niet zoveel geluk met mijn pompoenen. Vanuit zaad heb ik 4 soorten pompoenen gezaaid. Allemaal kwamen ze snel op. Een aantal die ik had uitgeplant waren binnen een dag opgegeten door de slakken. Gelukkig bleven er ook nog een aantal gespaard. Het was nog op tijd dus ik heb er nog  paar gezaaid, alleen werden die ook weer opgegeten door de slakken..... Uiteindelijk had ik nog 3 planten waarvan 2 van een soort die ik uit Guatemala had meegenomen en nog een flespompoen. Deze plant leeft nog steeds, maar dat is ook alles wat ik er van kan zeggen..... geen flespompoenen.
Gelukkig heb ik nu 2 grote heerlijke pompoenen (Cucurbita Pepo) van de soort uit Guatemala. Mijn schoonmoeder heeft de zaden apart gehouden en gedroogd zodat ik ze mee kon nemen naar Nederland.
Het is een van de oudste soorten. Ze werden al duizenden jaren voor Christus gegeten in Centraal Amerika.
In Guatemala gebruiken ze deze soort in de caldo ( maaltijd soepen) en rond 1 november worden ze gekookt in suiker. (Ayote/Calabaza en dulce) Heerlijk maar erg zoet.

Ik heb er vandaag pompoen pie van gemaakt. Een van de favoriete taarten van mijn man. En dat komt goed uit want hij is in deze periode jarig. 
Wat heb je nodig:
  • 200 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 125 gram boter
  • 3 eetlepes koud water
  • pompoen van ongeveer 1 kg
  • 2 eieren
  • mespunt kaneel
  • mespunt gemberpoeder
  • mespunt kardemom ( wordt ook geproduceerd in Guatemala)
  • 2 eetlepers bloem
Ik heb er zelf nog fijngehakt geconfijte gember toegevoegd, je kunt ook nootmuskaat of kruidnagel toevoegen.

Je begint met het koken van de pompoen in een klein beetje water. Ik zelf schil de pompoen niet, maar maak hem goed schoon en snijdt hem in grote stukken.  Zodra de pompoen gekookt is, kun je heel gemakkelijk de schil verwijderen. Pureer de pompoen tot een puree. Is hij te droog, voeg dan wat water toe. Laat dit afkoelen.

Doe de bloem, zout en de boter in kleine stukjes samen met het water en kneed dit tot snel tot een deeg. Ik doe dit zelf in de keukenmachine. Leg het daarna in de koelskast voor ongeveer een half uur zodat het kan rusten.

Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed een ingevette pie- of vlaaivorm met het het deeg. Prik er enkele gaatjes in zodat het deeg niet zo gaat rijzen.

Bak de de taartbodem 10 min blind in een voorverwarmde oven van 225 graden. Blindbakken is niets anders dan een zware vulling op je deegplaatsen zodat het niet gaat rijzen. Je hebt speciaale bakkogels, maar het werkt ook prima met gedroogde peulvruchten. Deze kun je daarna niet meer eten, maar wel weer opnieuw als steunvulling gebruiken. Zorg wel dat je bak papier of aluminumfolie er tussen doet.

Haal na 10 min de bodem uit de oven. Klop de eieren met de suiker, het meel en de specerijen in een kom. Meng dit met de pompoenpuree en schep dit op de bodem.
Bak de taart in 45 min op 150 graden. En laat de taart daarna afkoelen. Soms gaat hij wat scheuren zoals je hier ook op de foto ziet.Heerlijk met wat slagroom. Eet smakelijke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten