zaterdag 10 oktober 2015

Appelboom in de winter: appelpompoen muffins

In vorige berichten heb je al gezien dat ik al eerder wat gemaakt heb met appels en pompoenen. Ik ga nu beide ingrediënten gebruiken. Ik heb namelijk nog een klein stukje van mijn pompoen over en natuurlijk nog heel veel appels. Daarnaast kan ik ook mooi de gedroogde pompoenpitten hierin verwerken.


Wil je zelf appels of ander fruit in je tuin, dan is nu een goed moment om de boompjes te kopen. Een klein boompjes past ook prima in een kleine stadstuin. Onder de boom is ook nog ruimte voor een aantal planten. Zo ben je een beetje vertikaal aan het tuinierne. 
De grond is nog relatief warm en zo hebben de wortels de kans om mooi te groeien. De boom zelf is in ruststand. Dit is ook de reden dat je in de maanden  novemer tot en met maart de fruitbomen moet snoeien. Je hebt 2 soorten snoei: een zomer- en een wintersnoei. Een appel vormt bijvoorbeeld alleen appels op horizontale takken. In de zomer zie je allerlei takken omhoog schieten. Deze kun je dan  gewoon snoeien. In de winter moet je wel opletten dat het niet vriest. Jonge bomen (< 5jaar) kun je beter nog wat later snoeien.
In de winter kun je een goede vorm aan de boom geven. Knip al het dode en zieke hout weg. Knip takken die elkaar raken ook weg. Zorg dat overal even veel licht kan komen. Op de website van zaaikalender, vind je hoe je ieder jaar de appelboom moet snoeien met makkelijke illustraties.
 
Nu weer terug naar het recept van deze keer: Appel-pompoenmuffins met noten en zaden
Het recept:
2 appels
2 eieren
snufje zout
120 gram basterd suiker
200 pompoenpuree
100 gram rijstebloem
100 gemalen amandelen ( ik gebruikte paranoten)
1,5 theelepel bakpoeder
1 eetlepel olie
2 eetlepels pompoenpitten
kaneelpoeder


Verwarm de oven voor op 160 graden. Plaats muffinvormpjes in het muffinbakblik. Schil de appels en snijdt ze in hele kleine stukjes. Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruikt. Je kunt je wat citroensap gebruiken zodat de appels niet zo verkleuren. Maal de amandelen of andere noten fijn de keukenmachine.

Klop de eieren met de suiker en een een snufje zout tot een romige gele massa. Voeg de pompoenpuree , de kaneel, de olie en de gemalen noten toe.
Meng nu voorzichtig met de appels, het meel, rijstebloem en de pompoenpitten. Verdeel het over de vormpjes en bak ze in 30 min gaar. Je kunt controleren of ze gaar zijn, door met een sateprikker in de muffin te prikken. Blijft er nog wat aan de prikker zitten, dan moeten ze nog wat langer in de oven.


Eet Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten