vrijdag 1 juli 2016

3x zomers

Officieel is de zomer begonnen, dus wat is heerlijker dan een aantal zomerse gerechten. In het begin van het jaar heb ik al eens verteld over de planten die elkaar helpen: combinatie teelt. Door de combinatie teelt kun je plagen voorkomen. Daarnaast versterken een aantal planten elkaar. Ook zijn er planten die niet goed naast elkaar kunnen omdat ze bijvoorbeeld dezelfde plagen hebben. Hier kun je meer lezen over combinatieteelt.
De combinatieplanten passen vaak ook heel goed bij elkaar qua smaak. Deze keer 2 salades van die zogenaamde combinatie planten. Daarnaast nog een heerlijk zomers gerecht: gevulde courgettebloemen.Komkommer Dille Salade
Ik heb zelf nog geen komkommer dus ik heb nog eentje gekocht. Dille vindt ik een mooi kruidt om te zien. Heel fijn en lijkt wel wat op venkel. Dat is niet zo raar want ze zijn dezelfde planten familie. 
Snijdt de komkommer in schijfjes. Hak de dille fijn met een kruiden hakmes of gewoon met een scherp mes. Er komt onmiddellijk de heerlijke typische geur van dille vrij . Voeg wat olie, azijn, peper en zou toe.  Je kunt met wat komkommer roomkaas en dille ook heerlijke komkommer sandwiches maken voor bij een high tea.

Salade Caprese
Een typische Italiaanse salade in kleur van de Italiaanse vlag. Helaas zijn ook mijn tomaten nog niet klaar. Gelukkig heb ik op verschillende momenten basilicum gezaaid. De basilicum bij de tomaten is nog niet zo ver, maar die in de flessentoren al wel. Ik heb 3 soorten basilicum: gewone, rode en citroen basilicum. Voor deze salade gebruik de citroen en de gewone. Traditioneel hoort hier mozzarella bij, maar de salade is ook heerlijk met witte kaas. 


Gevulde courgettebloemen
Een courgette heeft 2 soorten bloemen, de mannelijk en vrouwelijke. De mannelijk zitten hoog op een steeltje. Bij de vrouwelijke bloemen kun je het vruchtbeginsel zien zitten. Je hebt beide bloemen nodig om tot vruchten te komen. Soms zijn er dagen dat er alleen maar mannelijke bloemen open zijn. Die kun je dan gebruiken om te vullen.

  • 6 courgette bloemen
  • klein courgette geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr Roomkaas of ricotta
  • verse kruiden ( peterselie, bieslook  of naar smaak)
  • 1 ei
  • 25 gram bloem
  • 2 el koud water

Was de courgettebloemen voorzichtig, laat ze op keukenpapier uitlekken, dep droog en verwijder de stamper in het midden. Hak een knoflook teentjes fijn en bak dit met geraspte courgette en meng dit  daarna met wat roomkaas en de verse kruiden en breng goed op smaak met zout en peper. Schep de vulling voorzichtig met een lepel in de bloemen of doe het mengsel in een spuitzakje met een grote tuit en spuit het in de bloemen. Sluit de bloemen.
Doe de eieren, de bloem en het water in een kom en meng alles tot een glad beslag.
Haal de gevulde courgettebloemen door het beslag, laat ze een voor een op een schuimspaan in de hete olie glijden en bak ze goudgeel. Leg ze op keukenpapier en laat even uitlekken.


Eet smakelijk !
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten