vrijdag 8 juli 2016

Eetbare bloemen

Als ik aan het koken ben zoek ik vooral de groente uit op kleur. Ik probeer het bord ook op te maken met kleur. Wat kun je daar nu beter voor gebruiken dan eetbare bloemen. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten. Over het algemeen kun je de bloemen van de plant ook eten als je de vrucht,het blad of de wortel ook eet. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen: de nachtschadefamilie. Dat is de familie van  de tomaat, paprika, peper aubergine en aardappel. Deze bloemen en ook de bladeren kun je niet eten en zijn giftig. Als je niet zeker weet of je de bloem kan eten doe het dan niet. Let er ook op dat de bloemen niet bespoten zijn. In je eigen tuin weet je dat, maar in de berm of bij een bloemenwinkel niet.


Oostindische Kers
Al eerder heb ik geschreven over de Oost-Indische kers en dan met name als vangplant voor allerlei plagen. De Oost-Indische kers heeft mooie bloemen van geel naar oranje en rood. De smaak is vrij sterk en lijkt op tuin kers. Je kunt de stamper beter verwijderen dan is hij wat minder sterk van smaak. Het blad kun je trouwens ook eten. Hier heb ik al eens eerder een blog over geschreven:pesto van oostindische kers


Doorgeschoten groente
Sommige planten krijgen hele mooie eetbare bloemen als ze doorschiet. Ik zelf doe dat bij rucola.Ik heb 2 soorten rucola. Eentje met witte bloemen en een wilde soort met gele bloemen. Beide zijn ook heerlijk pittig als toevoeging voor een salade. Daarnaast kun je de bloemen van doorgeschoten radijs, broccoli of sla ook prima eten.
 


Goudsbloem of Calendula
Een hele mooie oranje bloem in je tuin. Ideaal om bijen en vlinders mee te lokken. Ze hebben niet echt een sterke smaak maar geven wel die mooie kleur aan je gerechten. Je kunt de bloem helemaal gebruiken, maar ook enkel de bloemblaadjes. .
Als je ze in soep, roerei,omelet of sauzen toevoegt krijgen die een mooie kleur. Vandaar dat het ook wel 'armeluis safraan' wordt genoemd. Mieren houden niet van goudsbloemen dus als je daar last van hebt kan je er zo vanaf komen.
Zet ze bij tomaten en aardappels om draadwormen te voorkomen. Bovendien blijken ze de grond te verbeteren en doen de planten erom heen het dus beter. Bij mij staan ze dan ook dit jaar voor het eerst in middenin mijn moestuinbak vlak bij de tomaten. 

Kruiden
Van de meeste kruiden kun je de bloemen ook eten. Vaak hebben de bloemen een beetje dezelfde smaak als de blaadje. Ik gebruik os de bloemen van munt, tijm, koriander, oregano en komkommerkruid. Die laatste zijn mooie felblauwe bloempjes die naar komkommer smaken. Deze kruid wordt ook wel Borage genoemd. Het blad zelf vind ik te harig om te eten, maar de bloemen zijn wel erg mooi.

Bieslook
De bieslook bloeit in het begin van het voorjaar. Deze heeft een mooie paars roze kleur. Ik gebruik ter decoratie de gehele bloem, maar soms pluis ik ook de kleine bloemblaadjes uit. Een paar weken geleden heb ik een aantal bloemen in azijn gedaan, naar een paar dagen begon de azijn mooi roze te kleuren. Ik moet nog even een paar weken wachten en dan heb ik hopelijk een heerlijk roze naar bieslook smakende azijn.


Pompoen of courgette bloemen.
Dit zijn fantastische bloemen. Ik gebruik ze in stukjes in de salade, maar ook gevuld zoals je mijn blog 3x zomer hebt kunnen lezen. Hier vind je ook een fantastisch recept. De bloemen bloeien vaak maar 1 dag, zodra ze bezoek hebben gehad van bijen en hommels gaan ze dicht. Gebruik de mannelijke bloemen zonder vruchtbeginsel, maar laat ook een paar staan voor het bevruchten van de vrouwelijke bloemen. Het is een fantastisch gezicht 's morgensvroeg als de bloemen wijd open staan te wachten op de bijen. 





Er zijn nog veel meer bloemen die je kunt eten. Wil je weten welke bloemen je kunt eten en in welk jaar getijde ga naar naar de site van floral touch en kijk welke jij nog in je tuin hebt staan. 
Hebben jullie ook nog een favoriete soort die ik ben vergeten?




 

1 opmerking: