vrijdag 15 juli 2016

Theetuin

In de zomer staat de tuin vol met kruiden en bloemen, wat is dan mooier om daar ook heerlijk drankjes van te maken. Ik gebruik mijn kruiden iedere dag om mee te koken en daarnaast maak ik ook heerlijke kruidenthee. Wat ik nu in overvloed heb, droog ik in mijn voedseldroger zodat ik in de winter ook heerlijke theemixen heb. Naast dat deze thee heerlijk is, hebben een aantal kruiden ook geneeskrachtige werkingen. Dat is altijd mooi mee genomen.
Nu ik deze blog schrijf, realiseer ik me dat ik in mijn kleine stadstuintje best veel heb staan. 
Je hebt van die thee-eitjes of schepjes. Ik zelf vind ze niet zo handig schoonmaken, dus ik gebruik papieren zakjes die je kan weggooien. Laat kruiden thee 3-5 min trekken voor de beste smaak


Citroenmelisse
Heerlijke geurende plant die naar citroen ruikt bij een enkele aanraking. Oorspronkelijk komt dit kruid uit de middellandse zee. In de winter sterft hij af, maar in het voorjaar komt hij weer op. De bloemen trekken ook veel bijen aan wat ook weer goed is voor de andere planten. Gebruik de jonge groene bladeren voor een heerlijke thee. De bladeren kun je ook prima drogen .
Citroenmelisse werkt kalmerend en ontspannend, het is slaap bevorderend en revitaliseert het zenuwstelsel. Daarnaast wordt het door de krampstillende, spijsverteringbevorderende eigenschappen gebruikt bij maag/darmkrampen, kolieken, misselijkheid, winderigheid en menstruatiekrampen.

Lavendel
Mijn 3 lavendel planten zijn dit jaar slecht. Eentje is sterven na dood en de andere ziet er ook niet echt geweldig uit. Ik denk dat ik toch maar een paar nieuwe moet gaan kopen. Lavendel kun je overigens ook prima in een pot houden. Voor thee gebruik je een paar verse bloemetjes. Lavendel kalmeert en vermindert stress: heerlijk om 's avonds te drinken om lekker te kunnen slapen. 

Munt
Tegenwoordig kun je bij ieder restaurant of bar wel verse muntthee bestellen. Hier kun je gewone munt of Marokkaanse munt voor gebruiken. Munt is een enorme woekeraar, het voordeel is dat je veel munt kunt oogsten. Een lekkere combinatie is met honing maar ook met een schijfje gember. Probeer de verse groene blaadjes te oogsten. Munt kun je ook prima drogen, hier heb ik al eerder over schreven.  Munt zorgt voor een goede spijsvertering en helpt tegen misselijkheid en hoofdpijn.
Kamille
Dit jaar heb ik voor het eerst kamille kunnen oogsten. In gedroogde vorm ben ik niet zo'n fan van kamille, maar ik heb hem voor het eerst vers geprobeerd en heerlijk. Je kunt zowel de gele bloemhoofdjes als de witte blaadjes gebruiken. Kamille heeft ook heel veel geneeskrachtige werkingen. Het is ontstekingsremmend, verlicht kiespijn en wordt gebruikt bij verkoudheid. Door met de thee te gorgelen, kun je keelpijn verlichten.

Salie/Tijm
Als ik last van mijn keel heb gebruik ik salie en tijm. In thee geven ze een sterke smaak, maar een prima middel voor keelpijn. Ik combineer dit dan met gember en honing. Tijm zie je ook veel in hoestdrank. Beide planten zijn vaste planten die over het algemeen wel tegen de winter hier in Nederland kunnen. Ik had al een tijm in de voortuin staan, maar dit jaar ook een nieuwe gezaaid met de AH Moestuintjes. Deze groeit inmiddels ook erg goed en groeit in mijn flessen toren.

Rozenblaadjes
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar in principe kun je zelf ook thee maken van rozenblaadjes. Je kunt hiervoor iedere onbespoten, sterk geurende roos gebruiken. Pluk de rozen bij voorkeur als de zon schijnt en de geur het aller sterkst is. Je herkent dat moment ook aan de bijen die er dan hun nectar en stuifmeel komen halen. Vroeger werd de roos als medicinale plant gebruikt, pas de laatste jaren als sierplant. 

Gedroogde vruchten
Je kunt je eigen mengsels ook maken allerlei gedroogd fruit zoals appel, frambozen, bramen, aardbeien, citroenschillen of gedroogde specerijen zoals gember, kaneelstokjes, anijs of venkelzaad.  Het fruit heb ik gedroogd in de voedseldroger, maar dat kun je ook in de oven op een lage temperatuur doen. Citroenschillen zijn heerlijk om toe te voegen aan allerlei melanges. 

Icetea
Ik ben totaal geen fan van de icetea die wordt verkocht. Het is veel te zoet en ik ontdek geen natuurlijke smaak. Laatst heb ik geprobeerd om zelf één te maken en ik ben helemaal om. Een heerlijker krachtige smaak. Bij het warme weer heerlijk met ijsblokjes.
  • een paar zakjes normale thee
  • citroenschijfjes
  • gedroogde vruchten naar smaak
  • kruiden naar smaak
  • honing/zoetstof/stevia of suiker 
Voor een volle pot thee gebruik ik 3 zakjes thee en voor de rest voeg ik alle ingrediënten toe. Dit laat ik helemaal afkoelen en zeef dan alle ingrediënten eruit. Dan lekker koud in de koelkast. 

Waar maken jullie nog meer thee van. Wat zijn jullie favoriete theerecepten uit de tuin. Ik ben benieuwd.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten