maandag 2 april 2018

Tomaten verspenen

Twee weken geleden heb ik mijn tomaten gezaaid, 18 soorten in totaal. Een opkomst van 100%. De eerste worteltjes waren al na 2 dagen te zien. Dit laat ook weer zien hoe snel tomaten ontkiemen. Inmiddels hebben ze allemaal de eerste echte bladeren en dus tijd om ze te verplanten. Je ziet al heel mooi de verschillen in sommige bladeren en planten. Sommige zijn klein en gedrongen zoals de lage kerstomaat. Andere zijn gelijk al groot; de stamtomaten. De gele cherry tomaat heeft een meer rond blad en de anderen meer  een ingekerfd blad. Ook zie je ook kleur verschillen. De een heeft een helder groen blad en de andere kleurt al wat donkerder of heeft een donkerder steel. Mooi om al deze verschillen te zien.

Nieuwe pot
Ik heb de tomaten ook gezaaid in cocosplugs net als mijn pepers. Ik moet zeggen het verplanten gaat nu ook een stuk sneller. Ik heb  2 zaden per plug gezaaid en meest zwakke plant verwijderd. Het beste kun je die weg knippen want zo beschadig je de wortels van de ander plant niet. Ik gebruik P9 potjes met potgrond. Zo hebben ze voeding tot ze over 6 weken naar buiten gaan. Maak een diep gat in de aarde en plant de tomaat zo diep mogelijk. Het liefst tot de eerste blaadjes. Zo maken ze stevige wortels aan. 

Verspenen
Als je de tomaten niet in van die handige plugs hebt gezaaid, maar gewoon in een bakje met zaaigrond moet je de plantjes verspenen. Til met een vorkje voorzichtig de plantjes op. Zo beschadig je de tere wortels het minst. Pak het plantje bij de blaadjes vast en niet de bij de stengel. De kans is namelijk groot dat je die dan beschadigt en dat wil je niet. Maak een gaatje met je vinger in het potje met aarde en til het plantje hier voorzichtig in. Daarna druk je voorzichtig de aarde aan.

Temperatuur en licht
Nadat de de tomaten zijn ontkiemd met een wat hogere temperatuur, moet je ze nu wat kouder zetten. Als ze te warm staan, dan kunnen ze lang en sprieterig worden en dat wil je niet. Ook hebben de planten nu veel licht nodig. Want ook planten die te weinig licht krijgen, worden lang en dun. Gelukkig zijn de dagen nu ook weer wat langer en kunnen ze prima in de vensterbank voor het raam. Houd in de gaten dat ze in het begin niet de directe zon krijgen, want dan kunnen de kleine tere plantjes verbranden. Ik had ook nog wat plaats in mijn kamerkas met ledlicht, dus daar staan er ook nog een aantal. Het kasje staat nu helemaal open, zodat het daar ook niet meer te warm wordt. Met de lampen krijgen ze nu voldoende licht.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten