Peperbloemen
Zoals bijna iedereen al weet, ben ik gek op pepers. Niet alleen de vrucht is lekker. De plant fascineert mij. Er zijn zo veel verschillende soorten en maten. Je ziet het aan de plant zelf: de grote of de vorm van de bladeren of de soort groei; heel lang en dus of juist bossig. Maar je ziet het ook zeker aan de bloemen. De kleine pepersoorten zoals de Chiltepe maakt hele kleine fijne naar bovenstaande witte bloempjes. De Chile Poblano heeft een zelfde witte bloem, maar is gelijk groot en grof en hangt naar beneden. De mooiste bloem vind ik die van de baccatuum met kleine groene vlekjes. Ook de pubenscens soort heeft hele mooi intens paarse bloemen. Bijna al mijn pepers hangen vol met deze fantastische bloemen. Het gaat dus een hete zomer worden!
Eetbare bloemen
Er zijn veel bloemen die je kunt eten. Ze zien er ontzettende mooi uit en ze maken je salade een lust voor het oog. Sommige smaken licht naar noten en anderen juist heel scherp en pittig. Van bijvoorbeeld lavendel heb je maar een paar bloemetjes nodig voor de smaak. Goudsbloem is heel mild van smaak. Een echte kick heeft de Oostindische kers. Van deze plant kun je bijna alles eten. De bloem, de bladeren en de zaden worden soms verwerkt tot een soort kappertjes. Nu de courgettes volop groeien, behalve bij mij.... kun je de bloemen ook heerlijk eten. Vullen met wat kruidenkaas en dan bakken. Lees mijn blog van vorig jaar hierover met een recept Let wel op dat je weet welke bloemen je kunt eten. Er zijn ook een aantal erg giftig zoals tomaten en aardappelen.
Doorgeschoten bloemen
Zoals in mijn intro al is vermeld, laat ik een aantal planten gewoon staan als ze door schieten. De verschillende koolsoorten geven ook hele mooie eetbare bloemen. Mijn wilde rucola heeft nu ook bloemen. Ik laat ze vooral staan om te eten, maar ook voor volgend jaar. Je kunt de wilde rucola herkennen aan gele bloemen. De normale rucola heeft witte bloemen. In het voorjaar had ik ook koriander gezaaid. Deze eerste zaai is doorgeschoten, maar dat geeft nu hele mooie schermbloemen. De zaadjes kun je drogen en opvangen voor volgend jaar, maar ook gebruiken als specerij. Als de koriander en dat zelfde geldt voor peterselie, in bloei komt, vind ik het blad niet meer zo lekker. Gelukkig heb ik nog meer koriander en peterselie gezaaid.
Vlinderbloemen
In mijn stadstuin is niet heel veel ruimte, maar ik zorg dat ik ook altijd wat vaste planten heb die bloeien en ook zaai ik zonnebloemen. In de voortuin staan prachtige hosta´s, hortensia´s, stokroozen, daglelies en een grote vlinderstruik. De hosta´s zijn echte ontmoetingsplaatsen voor hommels. De zonnebloemen geven zo´n prachtig zomergevoel en in de herfst dienen ze als vogelvoer. Vandaar dat ieder jaar er ook weer zelf gezaaide zonnebloemen opkomen onder mijn voedertafel. De zonnebloem is geloof ik ook de enige gele bloem in mijn tuin die ik echt mooi vind. Ik ben namelijk meer van de roze en paarse tinten. Maar ach een paar andere kleuren maakt het wel afwisselend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten