vrijdag 20 januari 2017

Moestuin plan 2017 deel 2

Zoals beloofd vorige week nu deel 2 van mijn moestuinplan. Terwijl ik dit aan het schrijven ben is de tuin bedekt met een dun laagje sneeuw en is wordt er voor deze week flinke vorst voorspeld. Sommige planten moeten dan extra bescherming zoals de vijg. Andere planten hebben juist kou nodig om te ontkiemen zoals bloembollen. Echt winterweer vind ik ook erg mooi. Een beetje sneeuw, ijs en dan een strakblauwe lucht. Dan zijn de dagen ook niet zo triest en is er veel licht. Dan voelt het of de lenten ook bijna komt.
Deze week in mijn blog deel 2 van mijn plan: moestuinbak 2 en de rest van de achtertuin.

Bak 2
In deze bak komt onder andere suikermais en dan gewoon een soort van hier. Ik denk dat voor de soorten die ik mee heb genomen uit Guatemala het seizoen hier gewoon te kort is. Jammer maar helaas. Dit jaar krijgt de Chipilin ook een plaatsje in de bak, omdat het een heerlijke voedzaam blad is. Ik heb nu ook wat meer ruimte in de bakken omdat er geen courgettes en tomaten in komen. Samen waren die goed voor zo'n 7 tot 8 vakken. Ook in deze bak komen een aantal pepers zoals genoemd in de vorige blog. Ook nogmaals aubergine, maar een nieuwe vroege soort. Hopelijk meer succes dit jaar. Ik wil ook weer sjalotten/ui poten. Deze krijgen nu ook een drogere plaats dan vorig jaar.  

Border achter in de tuin
Vorig jaar stond hier het mais, de pompoenen en bonen. Het enige succes was 1 pompoen.... Ik moet het oerwoud hiervan nog opruimen en daarna zorgen dat er wel weer voldoende voedingstoffen komen, want het heeft nogal wat van de grond gevraagd. Dit jaar komt de 'tomaten kas' hier. Dit is de plaats in achtertuin waar de het langst de zon komt en lekker warm wordt. Ideaal voor de tomaten. Dit jaar ga ik allemaal nieuwe tomaten kweken die ik heb gekocht bij Diana's mooie moestuinIk heb de tomaten gekozen vanwege de vroege teel (Paul Robenson, Vernissage Black) vanwege de kleur (Purple Cherry, Green Doctor Frosted, Zebra Green), vanwege de smaak en opbrengst (Sunrise Bumble  Bee) of een tomaat om lang te bewaren (Mount Vesuvius).
Verder komen hier een paar courgettes, basilicum en goudsbloem. De laatste 2 zijn companionplanten van de tomaat. 

Onder de appelboom
Achter mijn schuurtje heb ik ook nog een stukje grond wat gecombineerd is met 'gewone' planten. Hier staan wat hosta's, lelietjes-van-dalen, Camelia en hortensias. Daarnaast staat er een appelboompje, groeit er een braam over de afvalcontainers heen. De framboos heeft een nieuw plaatsje gekregen, waardoor er meer ruimte en vooral licht is om wat de kweken. Hier krijgt de miltomate een plaatjes. Het lijkt namelijk dat alleen daar hij het geweldig doet. Ook wil ik hier de oostindische kers en misschien toch ook nog een paar aardappelen. Afgelopen jaar heb ik die niet gehad, maar het is toch wel lekker die verse aardappelen uit de tuin. 

Al met al een heerlijke eettuin, als alles tenminste lukt. Aan de voorbereiding ligt het in ieder geval niet. Nu hopen op een normaal voorjaar met weinig regen en een mooie zomer. 
 

1 opmerking: