Peperzaden
Natuurlijk verzamel ik ook weer peperzaden. Van een aantal had ik nog genoeg zaden. Maar van een paar soorten, maar een paar. Zaden moeten ook rijpen, dus je moet altijd zaden nemen van rijpe pepers. Geen groene pepers. Ik snijd ze uit de pepers en laat ze dan meestal in een koffiefilter drogen. Schrijf wel de naam er op, want het is mij ook al een paar keer overkomen, dat ik dacht dat ik het nog wel wist. Om te controleren of de zaden daadwerkelijk goed zijn, kun je ze in een bakje water doen. De zaden die blijven drijven gooi je weg. Deze zijn meestal leeg en zullen niet ontkiemen. Tomaten zaden laat je juist in water fermeteren, zodat ze goed ontkiemen. Hoe je dat doet, kon je lezen in mijn blog van vorige week.
Specerijen
Een specerij is een gedroogd deel van de plant zoals de bast, de wortel of het zaad. Zo is koriander als blad een kruid, maar wordt het zaad als specerij gezien. Het wordt ook veel in de Indische keuken gebruikt en wordt Djintan genoemd. Het zaad van de koriander gebruik ik dus ook als zaad voor volgend jaar, maar ook in de keuken. Dit zelfde kun je doen met dille en venkel.
Eetbare zaden
Ik heb dit jaar verschillende Amaranth soorten gezaaid. Het zijn prachtige planten met mooie pluimen. Ik geloof dat dit ook bijna de enige planten zijn die het in de voortuin geweldig deden. Een deel van de zaden bewaar ik voor volgend jaar om weer te zaaien, maar de andere zaden gebruik ik om op te eten. Door de smoothies, in kwark, maar ook voor het maken van popcorn. Ze poffen heel mooi in een hete pan, maar pas op dat ze niet verbranden.
Een zaad wat ik ook echt kweek voor het zaad zijn natuurlijk bonen. En in tegenstelling tot de kleine Amaranth zaden, zijn deze groot. Met slecht een paar planten had ik toch best veel bonen.
Een andere zaad, dat ik erg lekker vind is, pompoenzaad. Deze rooster ik met bijvoorbeeld korianderzaad in de oven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten